La líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, va avançar la seva intenció de governar en minoria després d'haver perdut la majoria absoluta al Parlament d'Edimburg, que mantenia des del 2011.

En un discurs després de conèixer el resultat de les eleccions regionals celebrades ahir, Sturgeon va afirmar que l'SNP ha obtingut un "clar i inequívoc mandat" dels ciutadans per governar i que, per tant, no intentarà arribar a acords formals per a la seva investidura.

Amb tot, la primera ministra escocesa va assegurar que estendrà la mà a la resta de formacions per "trobar terrenys comuns i construir consensos".

"He aconseguit el mandat personal que buscava per implementar el valent i ambiciós programa de govern pel qual vaig demanar al país que votés. Per aquest motiu, puc confirmar que quan el Parlament escocès torni a reunir-se en els pròxims dies demanaré formalment la reelecció com a ministra principal", va dir Sturgeon davant l'escalinata de Bute House, la seva residència oficial. Els independentistes han obtingut el seu tercer mandat consecutiu, una fita que Sturgeon ha qualificat d'històrica, si bé han passat de 69 escons en l'última legislatura a 63, per sota dels 65 que marquen la majoria a Holyrood (la seu del Parlament a Edimburg).

"La meva intenció és liderar un govern de l'SNP. Amb un grup parlamentari tan nombrós com el que ha resultat elegit, no tinc intenció de buscar cap acord formal amb altres partits", va remarcar.

Sense majoria absoluta parlamentària, el SNP estarà obligat a tenir el suport d'altres forces per aprovar lleis, de manera que la líder nacionalista ha assegurat que aspira a formar un Executiu "inclusiu".

El Partit Conservador actuarà per primer cop com la principal força de l'oposició a Escòcia, després d'haver obtingut 31 escons (16 més que el 2011) i superat al Partit Laborista, antigament hegemònic a la regió, que passa de 37 a 24 diputats.

El Partit Verd comptarà amb 6 seients a la cambra regional aquesta legislatura, mentre que els Liberaldemòcrates tindran 5.

Sturgeon va recalcar que defensa la independència d'Escòcia com a objectiu polític, encara que va assegurar que el seu ànim és "persuadir, no dividir".

"En la qüestió de la independència, l'SNP defensarà sempre les seves idees amb passió, amb paciència i amb respecte. Sempre respectarem l'opinió de la gent, ara i en el futur, i senzillament vam demanar als altres partits que facin el mateix", va afirmar.

"He deixat clar que l'educació serà la principal prioritat del meu mandat com a ministra principal, i espero ser jutjada per això. Ho reitero. L'educació és la meva passió i la meva prioritat", va assenyalar la líder de l'SNP, que va declarar també la seva voluntat de que els partits escocesos "puguin posar a un costat les seves diferències i treballar junts" en aquest sentit.