La policia espanyola ha alliberat a Barcelona una dona romanesa explotada sexualment durant cinc anys per un home de la mateixa nacionalitat, detingut pels presumptes delictes de tràfic de persones, prostitució coactiva, lesions, agressió sexual, detenció il·legal, amenaces i contra la integritat moral. La dona va ser captada per les xarxes socials quan tenia 16 anys amb el mètode del 'lover boy', o 'fals nuvi', que consisteix en falses promeses d'amor. Quan va complir la majoria d'edat, i poc després de començar la convivència, l'home la va obligar a exercir la prostitució en clubs de Barcelona, Madrid i Astúries en condicions de maltractament físic i psicològic. La dona es va quedar embarassada del proxeneta, que va continuar explotant-la amb amenaces de fer-li mal a la filla i a la família. La mare de la dona va alertar les autoritats romaneses dels fets i va començar l'operació policial a instàncies de l'ambaixada espanyola a Bucarest.

La investigació va començar quan la policia espanyola va rebre una sol·licitud de col·laboració policial per part de les autoritats romaneses per localitzar una jove que estaria sent víctima del tràfic de persones i l'explotació sexual a Barcelona.

Quan se la va localitzar, la dona va relatar que amb 16 anys, quan ja residia a l'estat espanyol, va conèixer a través de les xarxes socials el que acabaria sent el seu explotador, amb qui va iniciar una suposada relació sentimental. En complir 18 anys, van posar-se a viure junts.

Després d'un mes de convivència en un pis de Badalona, juntament amb un home de nacionalitat espanyola a qui tenien llogada una habitació, el proxeneta va aïllar la dona del seu entorn familiar. Li va prendre la documentació, el telèfon mòbil i la va obligar a prostituir-se amb amenaces, un control permanent de les relacions socials i agressions físiques, com assots, cremades, aigua bullent o tallats de cabell humiliants, entre altres. L'explotació va durar cinc anys.

Agressions físiques i sexuals per provocar-li un avortament

La dona va quedar embarassada del proxeneta quan portava un any i mig sent explotada. La va obligar a continuar prostituint-se; la va privar d'assistència mèdica i la va agredir físicament i sexualment amb la intenció de provocar-li un avortament. Fins i tot la va obligar a dormir a la intempèrie en un parc públic durant uns dies amb la mateix objectiu.

Poc després de donar llum a la filla i d'estar-se a la casa materna, la dona va tornar a ser explotada per por i amenaces cap a ella, la seva filla i la família. Després d'una de les múltiples agressions, la dona va tornar a la casa familiar i va aconseguir una ordre judicial d'allunyament. Com que l'explotador la va continuar amenaçant i assetjant, la mare va contactar amb la policia romanesa per demanar ajuda urgent i protecció i es va posar en marxa l'operació per alliberar la dona.

A part de la detenció de l'explotador, a l'home que va compartir-hi domicili se li atribueix un presumpte delicte d'omissió del deure de perseguir delictes o promoure'n la persecució, però no es troba detingut.

L'operació s'emmarca en el Pla de la policia espanyola contra el tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, que es va posar en marxa el 2013 i que va motivar l'activacio de la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia d'aquest tipus de delictes.

L'operatiu policial per alliberar la dona va anar a càrrec del grup 1r UCRIF -la unitat que investiga les xarxes d'immigració il·legal- de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de Barcelona; la Brigada Central contra el tràfic d'éssers humans de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres i l'oficina agregada d'Interior de l'ambaixada espanyola a Bucarest.