El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va acusar ahir el candidat del PP, Mariano Rajoy, de ser el causant del bloqueig de la democràcia i de les institucions a causa de la seva "indefinició" sobre la data d'investidura, i per això, va reafirmar el no del seu partit. Davant d'això, va exigir a Rajoy que fixi data i hora d'aquesta sessió abans que acabi la setmana, i si no ho fa, el grup socialista registrarà una proposta al Congrés per instar la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, que acordi amb el candidat del PP el dia i l'hora.

La iniciativa, segons les seves paraules, podria tenir el suport del PP perquè en gran part fa servir arguments que els populars van esgrimir arran de l'encàrrec del rei a Sánchez per formar govern, el febrer passat.

En roda de premsa al Congrés, Sánchez va subratllar, a més, que dos mesos després de les eleccions i passats vint dies de l'encàrrec del rei al líder dels populars, "Rajoy exigeix la submissió de tots els grups parlamentaris per seguir sent president". Segons les seves paraules, el que pretén el màxim responsable del PP és "governar sense oposició".

Però el secretari general del PSOE va posar èmfasi a apuntar a Rajoy com a causant del bloqueig actual, com a prova, al seu parer, la compareixença davant la premsa efectuada una vegada va concloure el Comitè Executiu Nacional del PP. D'aquestes declaracions va dir que són "una presa de pèl als espanyols" i "impròpies" d'un candidat a la presidència del govern, perquè no va aclarir ni concretar res: ni la data d'investidura, ni si es presentarà, ni si accepta les condicions de Ciutadans, ni amb quin programa de govern té pensat aconseguir majoria parlamentària. També va destacar que la seva "obligació moral" és acudir al Congrés per intentar ser investit, a banda que es tracta d'un "imperatiu" constitucional, i per això va exigir a Rajoy que doni data i hora, abandoni la "indefinició" que està causant el bloqueig actual i deixi de tenir "captives" la democràcia i les institucions.

Amb tot, encara que amb la seva actitud Rajoy manté "captives" la democràcia i les seves institucions, el líder del PSOE es vamostrar disposat a reunir-se amb el candidat si aquest li ho demana. Per aquestes raons, Sánchez va deixar clar que el Partit Socialista no es mourà del no a Rajoy al possible debat d'investidura, ja que hi ha dues raons que el mouen a fer-ho: convicció ideològica i una qüestió ètica, ja que el PP ha d'assumir les seves responsabilitats pels casos de corrupció amb els quals està relacionat. En aquest sentit, va emfasitzar que aquesta posició del PSOE va ser ratificada en el Comitè Federal del juliol passat i, per tant, es tracta d'"una posició col·legiada, i democràticament acceptada i debatuda". A més, va dir, és una decisió que comparteix una àmplia majoria de votants progressistes. Per aquest motiu, va demanar respecte a la resolució socialista i va incidir que ell no canvia de parer. Segons va explicar, "el dilema del PP" ara mateix té a veure amb la seva capacitat, o no capacitat, per articular una majoria parlamentària suficient, cosa que, ha indicat, no s'aconsegueix ni amb "xantatges ni amb desdenys".