La Generalitat activarà aquesta setmana un pla pioner per identificar genèticament els 4.700 inscrits en el cens de desapareguts a Catalunya durant la guerra civil i el franquisme, un programa que el Govern català va impulsar amb crítiques a la inacció i a les traves del govern central.

Els consellers d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; Salut, Toni Comín; i Justícia, Carles Mundó, van donar ahir la màxima solemnitat a la firma del programa, que consideren que ajudarà a tancar les ferides del franquisme i a construir el futur de Catalunya com un "país lliure".

El programa, pioner a Espanya, consistirà en una primera fase en la recollida i conservació del perfil genètic dels familiars dels 4.700 desapareguts inscrits al cens -mitjançant mostres de saliva i mucosa-, per posteriorment poder creuar les seves dades genètiques amb les que s'obtinguin de cadàvers trobats en fosses comunes.

A partir d'aquesta setmana es començaran a enviar cartes als familiars dels 4.700 desapareguts, seguint els criteris d'edat i de data d'inscripció, perquè acudeixin a un centre mèdic determinat perquè se'ls recullin les mostres per poder obtenir el seu perfil genètic.

En l'acte de la firma d'aquest protocol, celebrat al Palau de la Generalitat, Romeva va ser molt crític amb el govern central, ja que va subratllar que el programa impulsat des de Catalunya per desagreujar les víctimes de la guerra civil xoca amb les "incomprensibles traves" per part de l'Estat, que ha buscat una "confusió interessada" entre "reconciliació i oblit", per poder "tergiversar" la història, segons va dir.

"Avui ens fem una mica més mereixedors del país que aspirem a tenir", va indicar solemnement Romeva, que va afirmar que aquest programa és un "deure democràtic" que fa justícia amb les persones que des de fa temps reclamen poder enterrar amb dignitat els seus familiars desapareguts durant la guerra civil i la dictadura.

Romeva va contraposar la iniciativa empresa per l'executiu català amb la "inacció" del govern, ja que, segons el seu parer, l'administració central no ha desenvolupat "cap paper" a l'hora de recuperar la Memòria Històrica.