El president de l'Associació Memorial 1714, Jordi Miravet, va ser l'encarregat d'obrir l'acte de commemoració de la Diada, ahir al migdia, al peu del monument a l'Onze de Setembre de la vila de Cardona. Ho va fer amb la lectura del manifest que es llegirà avui al Fossar de les Moreres i que, en paraules de Miravet, "és una mica diferent, perquè parla de contes". Així, aprofitant "la saviesa universal continguda en els contes i que permet comprendre la realitat a través d'un embolcall màgic i senzill", el text posa de manifest que "hi ha un punt de semblança entre l'emperador del relat del vestit nou de l'emperador i l'estat espanyol". Aquesta coincidència rau en què "tots dos juguen amb l'engany i neguen la realitat, i creen la seva realitat fictícia".

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, per la seva banda, es va mostrar orgullós que la vila custodiï des de fa dècades la flama de la resistència, que, des de fa 25 anys, cada any és lliurada i portada a Barcelona la vigília de la diada per tal que pugui cremar durant tot el dia de la celebració al Fossar de les Moreres. Estruch va afirmar que aquest acte previ "serveix per reivindicar els herois del 1711 i del 1714, però també per homenatjar tots aquells cardonins que després de la Guerra de Successió van reconstruir la nostra vila". Alhora, segons Estruch, cal reivindicar el que s'està fent a l'actualitat: "si en altres diades dèiem que volíem un país nou, un país just i un país lliure, ara tenim la gran sort que ja estem construint aquest país nou, més just i més lliure". El batlle va valorar que "estem recuperant les llibertats perdudes ara fa 300 anys, i que només ens falta mantenir-nos units". Va assegurar que Cardona es mantindrà lleial a les institucions catalanes, tal com ho van fer els seus avantpassats, i que la lluita fins a la victòria final ha de continuar, pels herois del 1714, però "sobretot per nosaltres i per les generacions que vindran".

Per tal de retre homenatge a aquests avantpassats, i especialment als defensors del Castell durant la Guerra de Successió, els assistents a l'acte van dirigir-se en comitiva fins al baluard de Sant Llorenç, on es va fer la tradicional ofrena floral. Allà, Laia Cabanas, alumna de l'Escola Vedruna Carme Cardona, va fer lectura d'un fragment del discurs de Soler i March amb motiu de la inauguració dels Jocs Florals de Cardona de l'any 1914, en què es commemorava el segon centenari de "l'heroica defensa i capitulació gloriosa" de la Vila de Cardona i que, d'acord amb l'alcalde Estruch, "resumeix perfectament el que van significar aquells anys de guerra i de setge".

La celebració va finalitzar amb la pujada de la corona de flors a la muralla del Castell per part d'un membre de l'assemblea local de l'ANC i el cant dels Segadors acompanyat per la Banda de Música de Cardona.