La decisió d'IU a Astúries d'abandonar la col·laboració amb el govern socialista per passar a una "oposició exigent" va generar ahir advertències de Podem a les comunitats on dóna suport a governs del PSOE, fins al punt de qüestionar la vigència i fortalesa dels seus acords. L'endemà que el Comitè Federal dels socialistes oficialitzés l'abstenció en la pròxima investidura de Mariano Rajoy, la reacció de Podem no s'ha fet esperar i ha incidit en la crítica a una decisió que no només suposa una legislatura més de "retallades" del PP, sinó que permet donar el govern a la "corrupció", en paraules d'alguns dirigents.

La postura més contundent i diàfana que va expressar Podem va ser en comunitats com les Illes Balears, on la seva portaveu al parlament insular, Laura Camargo, va avisar el PSIB que si els seus diputats al Congrés acaten la resolució del Comitè Federal i s'abstenen, "el pacte de les Balears pot estar ferit de mort". A l'Aragó, on el socialista Javier Lambán governa gràcies a l'acord amb Podem per ser investit, el màxim dirigent de la formació domicili, Pablo Echenique, va emplaçar els militants a "prendre nota" de l'abstenció, perquè seran ells els que marquin el camí a seguir en l'evolució de les relacions amb el PSOE aragonès.

El secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Montiel, es va sumar a aquestes advertències i va exigir "garanties al PSPV" de Ximo Puig, el president, perquè els punts del Pacte del Botànic se segueixin complint. Segons el seu parer, "les coses no poden ser com eren" en les relacions amb la Generalitat, i si Podem demana garanties, és perquè entén que amb l'abstenció socialista, el projecte de progrés per als valencians no té assegurada la seva viabilitat.