L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va acusar ahir el govern central de denegar a les ciutats la possibilitat de buscar vies alternatives a l'actual sistema d'acollida per accelerar l'arribada de sol·licitants d'asil i complir els compromisos adquirits per l'Estat espa-nyol.

Colau també va retreure al president del govern, Mariano Rajoy, que miri «cap a una altra banda davant la greu crisi humanitària dels refugiats, i, en comptes d'escoltar les ciutats i el clamor multitudinari de la ciutadania, torna a dir-nos que aquesta no és la nostra competència».

Colau va reaccionar així a la carta que va rebre del secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro Mur, en resposta a la que van enviar al president del govern els alcaldes de Barcelona, Madrid, València, Saragossa i la Corunya després de participar en la cimera sobre refugiats convocada pel papa Francesc, al Vaticà.

En la missiva, els alcaldes manifestaven la seva preocupació per la situació dels sol·licitants d'asil i demanaven al president que rebés les Ciutats Refugi, la plataforma creada per diverses ciutats espanyoles.

«Dos mesos després, ens remet aquesta decebedora resposta», explica Colau en un comunicat de premsa al qual adjunta la carta de Bermúdez, que en nom del president del govern agraeix a les ciutats la seva «preocupació per la situació que estan vivint milers de persones sol·licitants de protecció internacional» i anima a «la seva connexió directa amb el Sistema Nacional d'Acollida i Integració, gestionat pel ministeri d'Ocupació».

A més, l'alcaldessa de Barcelona manifesta «la perplexitat» que suposa que ningú del govern hagi volgut rebre mai Barcelona per abordar aquest tema. Mentre que, des que la capital catalana es va erigir en Ciutat Refugi, ha estat rebuda a la Comissió Europea per dos comissaris, pels alcaldes de diverses ciutats europees, per l'aleshores secretari general de Nacions Unides, Ban Ki Moon, i pel Vaticà.

«Rajoy no només està desoint el clamor dels milers de persones que van sortir dissabte al carrer a Barcelona, sinó que dóna l'esquena a cinc de les ciutats més grans de l'Estat espanyol, és a dir, està ignorant 6.463.000 ciutadans i ciutadanes», afegeix l'alcaldessa Ada Colau.

Barcelona es va proclamar Ciutat Refugi el setembre del 2015 i l'Ajuntament treballa per donar resposta, amb els seus propis recursos, a la situació de les persones refugiades, segons informa el consistori.