Carles Puigdemont, president de la Generalitat, ha agraït a la màxima figura de Podem, Pablo Iglesias, que hagi signat el manifest fundacional del Pacte Nacional pel Referèndum. Iglesias ho ha anunciat aquest dimecres a través de la xarxa social Twitter amb un missatge que deia: "Per a un referèndum amb garanties he signat el manifest". I afegia: "No volem que Catalunya marxi però som demòcrates". Puigdemont ha repiulat el missatge d´Iglesias i li ha contestat: "Gràcies Pablo pel teu compromís. Es tracta de democràcia, en efecte. Jo també he signat el manifest".

Iglesias havia anunciat unes hores abans la signatura del manifest, que fixa com a objectiu celebrar un referèndum efectiu i vinculant pactat amb l´Estat espanyol sobre la independència de Catalunya. La seva signatura coincideix amb l´inici d´una campanya de la plataforma que l´impulsa per sumar adhesions socials i polítiques al manifest fundacional.

El manifest fundacional del Pacte insta els governs de Catalunya i de l´Estat a "superar les dificultats polítiques i els apriorismes" i a assolir un acord que "estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per celebrar un referèndum reconegut per la comunitat internacional", el resultat del qual "haurà de ser políticament vinculant i efectiu".