La FBI nega l'acusació de Trump contra Obama i n'investiga els llaços amb Rússia

El Kremlin va maniobrar per influir en les eleccions, però no hi ha proves que es fes amb l'equip de Trump

21.03.2017 | 08:32
El director del FBI, James Comey.

El director de la FBI, James Comey,va confirmar ahir que la seva agència investiga si hi va haver «alguna coordinació» entre Rússia i la campanya de Donald Trump per influir en els comicis del novembre, al mateix temps que va negar tenir proves sobre les acusacions del magnat contra l'expresident Barack Obama. La llargament esperada primera audiència pública al Congrés sobre la ingerència russa en les eleccions del 8 de novembre celebrada ahir va confirmar tres aspectes fonamentals sobre l'assumpte.

En primer lloc, no hi ha proves sobre la presumpta punxada per part d'Obama a la Torre Trump; segon, el govern rus va maniobrar per influir en els resultats electorals; i tercer, l'Oficina Federal d'Investigació (FBI) desconeix, i investiga encara, si el Kremlin i la campanya del magnat es van coordinar amb aquest fi.

El president del Comitè d'Intel·ligència de la Cambra Baixa, el republicà Devin Nunes, va voler aclarir des del principi el dubte sobre les presumptes escoltes sobre el gratacel novaiorquès del magnat, i va assegurar en la seva intervenció d'obertura que «no hi va haver cap punxada a la Torre Trump», tal com havia acusat el president, Donald Trump, a principi de març. Així ho va corroborar més tard Comey, que, preguntat pels congressistes, va afirmar «no tenir informació que doni suport als tuits» amb els quals l'actual mandatari va acusar el seu predecessor d'haver intervingut les seves comunicacions.

«Cap individu als Estats Units pot ordenar la vigilància electrònica de ningú, ha de passar per un procés de sol·licitud», va explicar el director de la FBI, que va afegir que el departament de Justícia tampoc té constància de cap prova sobre això. «Terrible! Acabo d'assabentar-me que Obama tenia les meves línies punxades a la Torre Trump abans de la victòria. No s'ha trobat res. Això és McCarthysme!», va dir Trump el 4 de març passat quan va al·ludir a la «caça de bruixes» liderada per aquest senador ultradretà durant els anys cinquanta.

En relació amb aquesta qüestió, el director de l'Agència Nacional de Seguretat, Michael Rogers, també va negar qualsevol participació de la intel·ligència britànica en les escoltes, com va suggerir la setmana passada el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer. Sobre els atacs russos al procés electoral, tant Nunes com el demòcrata de més alt rang del Comitè, Adam Schiff, van reiterar que, de facto, el Kremlin va maniobrar per influir en les eleccions, tot i que de moment no hi ha proves clares que ho fessin de manera coordinada amb l'equip de Trump.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Rajoy en la seva intervenció d'ahir al Senat
Rajoy qualifica la llei de desconnexió de «cacicada» de «les pitjors dictadures»

Rajoy qualifica la llei de desconnexió de «cacicada» de «les pitjors dictadures»

Cospedal equipara l'actitud de Puigdemont i del seu executiu amb la d'un intent de portar a terme...

La Generalitat enviarà una petició al govern centralper negociar la consulta

El Govern de Carles Puigdemont va acordar ahir enviar una sol·licitud formal, en format de...

Els jutges avisen que actuaran si s'aprova la llei de ruptura amb l'estat

L'APM afirma que els magistrats treballaran amb «independència i subjecció exclusiva a la...

El Palau rectifica i finalment acusarà Convergència en el judici per l'espoli

El Palau rectifica i finalment acusarà Convergència en el judici per l'espoli

Els representants de la Generalitat s'abstenen en la votació sobre l'acusació a l'antiga CDC

Enllaços recomanats: Premis cinema