La candidata ultradretana a la presidència francesa, Marine Le Pen, va criticar ahir les crides de la resta de partits a frenar el seu avanç en la segona volta de les presidencials, el proper 7 de maig, davant del socioliberal Emmanuel Macron.

En un viatge de campanya a Rouvroy, al nord del país, Le Pen, líder del Front Nacional (FN), va carregar contra aquest «vell front republicà podrit, que ja ningú vol» i que «intenta aliar-se» al voltant de Macron, exministre d'Economia amb l'actual president.

Entre els que han sol·licitat ja el vot per Macron hi ha la formació conservadora Els Republicans i el Partit Socialista, els candidats dels quals, François Fillon i Benoît Hamon, respectivament, van quedar ahir en tercer i cinquè lloc. L'esquerrà Jean-Luc Mélenchon no ha llançat una consigna de vot, però el seu director de campanya, Manuel Bompard, va avançar que era «obvi» que no demanarien el vot per a Le Pen.

La ultradretana va aconseguir a la primera volta el suport del 21,43% dels electors, darrere de Macron, que va encapçalar l'escrutini amb el 23,86%.

«No hi ha decepció, creieu-me», va afegir ahir Le Pen, que va dir que la seva agrupació està «plena d'esperança i dinamisme».

D'altra banda, Le Pen va anunciar ahir que s'aparta temporalment de la presidència del seu partit, el Front Nacional, per allargar la seva base electoral i fer front a Macron. «Crec que és indispensable apartar-me de la presidència de l'FN. Aquesta nit, no sóc la presidenta de l'FN, sóc la candidata a les presidencials», va dir.