Jordi Pujol Ferrusola ha abandonat la presó de Soto del Real aquest dimecres 27 de desembre del 2017, després d'estar-hi durant més de vuit mesos. Pujol Ferrusola hi va ingressar de manera preventiva el 25 d'abril per ordre del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata en el marc de la investigació per un presumpte delicte de blanqueig de capitals contra la família Pujol. De la Mata considerava aleshores que l'investigat havia continuat fins al dia de l'ingrés a la presó amb els presumptes delictes. Per això li va decretar presó sense fiança. Posteriorment se li va decretar una fiança de tres milions d'euros, que Pujol Ferrusola no va pagar. La setmana passada la quantia va baixar al mig milió, que el pres ha dipositat aquesta tarda. Després ha anat a l'Audiència Nacional, on s'hi ha estat un quart d'hora, el temps per signar les mesures cautelars que li ha imposat De la Mata: Prohibició d'abandonar Espanya, retirada de passaport i compareixences setmanals davant del jutjat.

El 25 d'abril el jutge argumentava que dels informes policials elaborats des del febrer del 2016, data en què Pujol Ferrusola ja havia comparegut davant seu, se'n desprenia que l'investigat havia continuat fent "tota mena d'activitats comptables, bancàries" i d'altres tipus "a través de la utilització de socis, amics i testaferros" per ocultar fons i posar-los "fora de l'abast dels tribunals".

També s'indicava que el primogènit dels Pujol seguia mantenint contactes amb diferents persones, amics o membres de la seva família per "orquestrar versions, armar coartades i aconseguir evitar l'aportació de mitjans de prova a la causa".

A banda, De la Mata considerava que Pujol Ferrusola mantenia la disponibilitat d'esquemes societaris nacionals i internacionals dissenyats amb la finalitat específica de situar capitals fora de l'abast de la jurisdicció espanyola, així com la de blanquejar capitals fora d'Espanya i repatriar-los.

També afirmava que seguia mantenint relacions "directes i contínues" amb diferents testaferros o fiduciaris a d'altres països. Tot plegat, indicava De la Mata en l'escrit on acordava la privació de llibertat a Pujol Ferrusola, posava de manifest que l'investigat continuava "l'estratègia d'ocultació de fonts de prova i evidències, dificultant encara més la investigació".

Pel que fa a la rebaixa de fiança, De la Mata argumentava la setmana passada que era una mesura "proporcionada a la gravetat dels fets" i recordava que la investigació desplegada continua tenint per objecte la comprovació de la possible participació de Pujol Ferrusola "en fets suposadament constitutius de delictes greus" com els de "falsedat documental, blanqueig de capitals, delicte contra la hisenda pública i organització criminal".