El Govern central va decidir ahir aixecar la supervisió sobre els comptes de la Generalitat catalana per part del ministeri d'Hisenda decretada el mes setembre de l'any passat, i ho va fer com a gest de «normalitat política» i amb la confiança que «funcionarà bé».

Segons va avançar en roda de premsa la portaveu del Govern, Isabel Celaá, a la reunió del Consell de Ministres, la primera del gabinet de Pedro Sánchez, es va parlar de la fi de l'aplicació de l'article 155 i d'aixecar el control de les finances. Celaá va insistir que es tracta d'una «mesura de normalització» i va precisar que això no significa «en absolut» que el Govern central «no estigui informat de les eventuals partides que poguessin dirigir-se a qüestions catalanes».

En aquesta situació, el Govern ha donat instruccions als bancs perquè la Generalitat de Catalu-nya pugui abordar els pagaments que li corresponen sense necessitat de passar per la supervisió del ministeri d'Hisenda. Segons fonts del departament d'Economia, però, el control mensual del FLA (des del 2015) es mantindrà.

Contacte telefònic

La ministra portaveu es va mostrar segura que el Govern català farà les seves provisions de despesa d'acord amb la llei i segons les seves competències. Celaá va assegurar també que el president Pedro Sánchez portarà «la Constitució en una mà i el diàleg en l'altra amb la voluntat d'avançar» per a la reunió que té prevista mantenir «aviat» amb el titular de la Generalitat, Quim Torra.

De fet, el president català i Sánchez es van trucar ja ahir a la tarda i van quedar que es reunirien «ben aviat», segons van explicar fonts de la presidència a l'ACN. Així doncs, les dues oficines tenen previst buscar una data per a la trobada. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del Govern espanyol, Isabel Celáa, va anunciar que Sánchez es reunirà amb tots els presidents autonòmics i va evitar dir si Torra serà el primer, al·legant que és una qüestió que decidirà el president espanyol. Així mateix, Celáa sí que va ser taxativa en situar l'autodeterminació «absolutament fora» del diàleg.

També va anunciar que la ministra de Política Territorial té previst una compareixença la setmana que ve sobre aquesta qüestió.