L'Ajuntament d'Artés té sobre la taula un projecte urbanístic amb què preveu desenvolupar un nou àmbit de creixement pel sud, conegut com el sector de Roquinyons, que permetrà la construcció d'uns 250 habitatges. La proposta s'ha aprovat, però el seu desenvolupament dependrà de les oportunitats de negoci que pugui oferir el sector als possibles promotors, que ara es mantenen a l'expectativa de l'evolució de l'economia, segons ha reconegut l'alcalde d'Artés, Damià Casas.

Els terrenys són en una extensa àrea encara per urbanitzar a la banda sud del carrer de l'Arquitecte Gaudí, compresa entre les piscines municipals i el camp de futbol, per l'oest, i la carretera que va cap a Calders per l'est, mentre que quedarà delimitada pel sud amb la futura ronda d'enllaç entre aquesta mateixa carretera i l'entrada al poble per l'eix transversal.

El projecte de reparcel·lació de l'Ajuntament i que ja té el vistiplau d'Urbanisme preveu la construcció de fins a uns 250 habitatges al llarg de tot aquest espai seguint la combinació de tres tipologies d'edificacions diferents. La més nombrosa correspondria als habitatges plurifamiliars, amb uns 150 pisos que se situarien a l'extrem est de la urbanització, que donarien continuïtat als blocs que ja hi ha construïts a l'illa que formen els carrers de Joan Mir, Pau Casals i Salvador Dalí, cap a la carretera de Sabadell. El centenar d'habitatges restants es distribuiran més o menys a parts iguals entre cases unifamiliars adossades i edificacions de tipus xalet, que, si bé seran menys nombrosos en quantitat que els pisos, ocuparan una superfície més gran. Pel que fa a les cases adossades, s'ha reservat un espai a la part central de la urbanització, mentre que les torres s'ubicaran a banda i banda de la futura prolongació del carrer de Montserrat Roig, que s'allargarà cap a l'oest prenent la forma d'un cercle tancat en què s'encabirà una àmplia zona verda d'un parell d'hectàrees de superfície.

El projecte també reserva una extensa àrea per a equipaments just a l'extrem oest de la urbanització i a tocar de l'institut actual, sigui per ampliar-lo o per destinar l'espai a altres edificacions de servei públic que encara estan pendents de definir però que el poble pugui necessitar en el futur, segons ha explicat Casas.

Un desenvolupament incert

Els terrenys del sector dels Roquinyons que s'inclou en aquest projecte pertanyen a mig centenar de petits propietaris, i no tots estan disposats a desenvolupar aquesta àrea al mateix ritme, de manera que la seva execució no serà immediata, sinó que pot anar per llarg, segons ha reconegut el mateix alcalde.

De fet, ja fa uns mesos que l'Ajuntament va fer l'intent de procedir a la urbanització del sector, però va haver d'aturar el procés perquè "un dels principals propietaris dels terrenys va fer marxa enrere poc abans d'obrir les pliques per a l'adjudicació del concurs d'urbanització", assegura Casas, de manera que el desenvolupament del projecte s'ha hagut de deixar en suspens amb l'esperança que es pugui arribar a un acord unànime entre tots els propietaris. El principal escull és la crisi immobiliària i i d'excessiva despesa que comportaria, ateses les poques oportunitats que hi veuen actualment els promotors.

L'objectiu de l'Ajuntament és poder desencallar aquesta situació en un termini màxim "de 3 a 4 anys", per això ha posat el cas en mans d'un servei d'assessorament tècnic i jurídic, amb què s'estudiaran les diverses opcions possibles per tirar el projecte endavant i exposar-les als propietaris per acordar la més adient, segons ha explicat Casas. Tot i voler deixar ben clar que no hi ha res decidit, l'alcalde assenyala com a possibilitat l'opció de desenvolupar el projecte per fases, urbanitzant uns sectors abans que els altres depenent de la quantitat de propietaris interessats de cada un. Tanmateix, "sempre hi ha serveis compartits" que tots haurien d'afrontar des del principi. "El que hauríem d'evitar és refer el projecte", conclou Casas.