L'Ajuntament de Navàs ha acordat cedir a la Generalitat uns terrenys situats al costat del pavelló esportiu perquè el departament d'Ensenyament comenci a treballar en el projecte per construir el que ha de ser l'edifici definitiu de l'institut públic, que des del seu naixement té una ubicació provisional. Es tracta d'un solar de 35.217 metres quadrats, de propietat municipal i totalment lliures d'edificacions, que en el futur pla d'ordenació municipal -que està aprovat inicialment- ja està qualificat com a espai per a equipaments.

El que es va aprovar en el darrer ple municipal va ser l'acord de cessió, que queda pendent de formalitzar amb el departament. L'alcalde navassenc, Jaume Casals (CUP), ha explicat que aquest pas no és d'una urgència immediata, però que "ens cal anar avançant perquè tan aviat com sigui possible" la Generalitat tingui definitivament la pilota damunt la seva teulada i "pugui començar a treballar en el projecte". En aquest sentit, Casals ha assenyalat que, si més no, hi ha un fet que defineix clarament el que hauria de ser un horitzó màxim, que és que la ubicació actual de l'institut, que està instal·lat en barracons, és en un terreny de titularitat privada per al qual es va negociar una cessió de deu anys. Aquest acord es va formalitzar a mitjan 2012 i, per tant, s'exhaureix d'aquí a sis anys.

El que també ha posat de manifest l'alcalde és que el departament manté que el model de centre en el futur edifici és el que es coneix com a institut-escola, és a dir, un centre que cobreix tota l'educació obligatòria (fins a quart d'ESO, però sense batxillerat). Igual que ara ho fa en la ubicació provisional, quan disposi de l'edifici definitiu l'institut de Navàs completarà i complementarà la línia d'ensenyament públic de l'escola Sant Jordi.

El centre públic de secundària de Navàs va néixer l'any 2011, després d'una llarga i tensa campanya de reivindicació, que va comportar fins i tot manifestacions i concentracions a l'escola. Va arrencar el curs 2011-2012 amb dues línies de primer d'ESO, que es van ubicar en aquell moment a l'edifici de l'escola municipal de música. El curs següent, ja amb primer i segon d'ESO, es va traslladar -poc després d'iniciar-se el curs- a la ubicació actual, uns terrenys al costat del complex de piscines l'Eix, on ha anat creixent amb barracons a mesura que anava guanyant cursos. Aquest és el sisè, i per tant en fa dos ja va completar tota la secundària obligatòria.