L'Ajuntament de Navàs posarà properament en marxa «un projecte transversal i de futur» que posi en valor la producció local en el camp de l'alimentació i que fomenti circuïts curts de comercialització sostenibles i sense intermediaris per als productes de proximitat. Es tracta d'una proposta pionera que el govern de la CUP de Navàs llença amb la idea que l'experiència es vagi extenent en altres municipis per intentar trencar des del món local l'actual domini del mercat alimentari per part de les grans multinacionals.

El projecte de sobirania alimentària s'ha presentat aquest dilluns migdia en uns terrenys de vinyes i conreus als afores del poble, de la mà de l'alcalde, Jaume Casals, el regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Josep Casafont, i la tècnica de sobirania alimentària i energètica, Lourdes Comellas. És una proposta àmplia, que implica totes les regidories i s'anirà desenvolupant per fases, i que arrencarà amb una partida prevista de 50.000 euros als pressupostos del 2017.

La posada en marxa d'aquest projecte passa per una campanya «comunicativa i de conscienciació» sobre les qualitats del producte de proximitat, i les possibilitats que ofereix la seva potenciació tant per als productors locals com per als distribuïdors, bàsicament restaurants i comerços, explica Casals. També es treballa amb la idea d'anar introduint aquests productes als menjadors escolars i a les residències d'avis. Es partirà de l'elaboració d'un llistat de productors i elaboradors de Navàs i l'entorn amb què ja s'ha estat treballant, i que es farà arribar a botiguers i restauradors «per facilitar-los la feina i començar a activar la comercialització d'aquests circuïts curts», segons ha explicat la tècnica, Lourdes Comellas. De moment, la llista consta d'uns 250 registres, però ja ha deixat clar que «és un llistat obert a noves incorporacions».

Més enllà d'aquest llistat, el projecte inclou diverses propostes per anar reactivant la producció en espais abandonats i que alhora puguin generar feina. I és que aquesta proposta neix en un municipi com Navàs, que té uns 80 km2 de superfície, i la seva posada en marxa «pot ajudar a recuperar territoris que antigament havien sigut productius i ara pràcticament són erms», posa de relleu el regidor Casafont. D'una banda, s'ha contactat amb propietaris de solars del poble que els cedeixin per fer-hi horts socials, i de cara al gener ja s'ha impulsat un conveni que permetrà obrir-ne un d'uns 1.500 metres quadrats. També es preveu engegar un banc de terres, igualment amb la idea de posar-les a disposició de qui les vulgui conrear, i un banc de llavors, «amb varietats autòctones, que també faci de reservori, i ens ajudi a anar eliminant el poble de transgènics», diu Casafont. El banc de llavors s'ubicaria a la Pallissa de Castelladral, on també es preveu adequar un centre d'interpretació lunar per explicar com afecten les fases de la lluna en el conreu i en altres àmbits de la vida.

Es reformarà l'antic escorxador

Una de les propostes més ambicioses del projecte de sobirania alimentària consisteix en la rehabilitació de l'antic escorxador, en aquest cas com a centre d'interpretació de la vinya i el vi, i com a espai destinat a cooperatives de productors de vi. Aquest projecte, valorat en uns 300.000 euros, està pendent de subvencions que l'Ajuntament ja té demanades.

Aquest vespre, a 2/4 de 9, hi ha prevista la presentació en públic del projecte de sobirania alimentària a la biblioteca municipal, i posteriorment s'oferirà un sopar-tast de proximitat a la sala d'actes el Club d'Avis, a càrrec del xef de Cal Fuster de Serrateix, Marcel Cardona.