Els espectadors que van anar a la funció dels Pastorets de l'Ametlla de Merola de dissabte a la nit van tenir l'oportunitat de veure uns nous personatges al llarg de la representació. Sobre l'escenari hi havia el director de l'obra, Moisès Boixadera, i persones que s'encarregaven de col·locar l'attrezzo dels diferents quadres al seu lloc. Els responsables de la representació nadalenca van voler fer una representació especial sense abaixar el teló.

El públic tampoc va veure totes les persones que estan darrere de l'escenari i fan possible els Pastorets de l'Ametlla de Merola, una de les representacions nadalenques amb més tradició al nostre país. I és que en aquesta obra teatral cada any s'hi involucren unes 150 persones, la meitat de les que viuen en aquest nucli del baix Berguedà. Maquilladors, persones que s'encarreguen que el vestuari estigui apunt, els que fan possible els efectes especials... El públic no va poder veure aquestes persones sobre l'escenari, però sí ser testimoni del ritme frenètic que hi ha entre quadre i quadre. Com la rapidesa i la bona coordinació és fonamental perquè en uns segons tot estigui a punt, els actors comencin a recitar el guió una altra vegada i la història es desenvolupi. De fet, aquest era l'objectiu, que els espectadors poguessin copsar la feina complexa que s'amaga entre bambolines.

A l'inici, el director de l'espectacle ja va anunciar que a tots els membres dels Pastorets els feia il·lusió mostrar aquest aspecte de l'obra que queda amagat, que el teló impedeix que es vegi. El públic va quedar sorprès per la rapidesa en què s'executava tot plegat, i com les indicacions de Boixadera eren fonamentals perquè tot estigués al seu lloc i els actors tinguessin la referència per començar els seus diàlegs. Va ser com veure el making off dels Pastorets de l'Ametlla de Merola. La platea gairebé es va omplir per assistir a la singular funció.

El públic va poder veure fins i tot els segons abans de començar l'espectacle. Abans que els llums que il·luminen les butaques s'apaguessin, tothom va poder veure com es baixaven els decorats, com els actors es col·locaven al seu lloc i els il·luminadors encenien els llums corresponents. Són uns segons previs en què tothom té la pell de gallina de l'emoció. Una sensació que tots els assistents també van poder copsar.

Al final, però, satisfacció per com va anar tot plegat. El director de la representació va felicitar tothom perquè tot havia anat sobre rodes. El president de l'Associació Cultural l'Esplai -l'entitat que s'encarrega de mantenir viva la tradició-, Mateu Fité, explicava que en la funció de dissabte "hi havia una mica més de nerviosisme que altres dies", perquè "en ocasions alguns decorats, mentre s'apugen i s'abaixen, s'encallen", però, afegeix, "tothom va anar amb molt de compte perquè es desenvolupés a la perfecció".

A la funció de dissabte hi va assistir el director general de Cultura Popular, Lluís Puig, que al final de la representació es va dirigir al públic per dir que en les tradicions escèniques, com la dels Pastorets, tothom se sap l'argument i com acabarà la història, "però sempre emocionen".