Muntanyes d’il·lusió. Aquest és el nom del projecte impulsat per l’esportista berguedà Dani Tristany conjuntament amb Càritas Parroquial Berga i l’empresa La Sportiva. Una iniciativa que utilitza l’esport com a eina d’inclusió social per a joves. Amb la voluntat d’aportar el seu granet de sorra a la societat a través del que més l’apassiona, l’esport, Dani Tristany ja feia temps que pensava en aquest projecte. Ara que no competeix i gràcies a la predisposició de Càritas Berga i de l’empresa La Sportiva es va poder iniciar a final de l’any passat, amb l’objectiu de consolidar-lo i fins i tot d’ampliar-lo a altres municipis.

Dani Tristany ha explicat que el projecte pretén que tots els joves tinguin les mateixes oportunitats i que els que, pels motius que sigui, no puguin fer activitats extraescolars, en facin. Aquí és on ha entrat en joc Càritas Berga, «que de seguida va interessar-se per la proposta», assenyala. Segons la tècnica de Càritas que porta el projecte, Anna Casajuana, «sempre s’ha treballat en el sector infantil i tenim altres iniciatives en marxa, però cap com aquesta, i per això no podíem dir que no i ens vam entendre ràpid. És important que hi hagi gent amb ganes de col·laborar com el Dani».

Els joves, d’entre 13 i 18 anys, són de famílies usuàries de Càritas Berga que pateixen una situació econòmica complicada. En aquest sentit, Casajuana ha destacat que «el projecte permet que nens i joves que no poden fer activitats extraescolars perquè a casa no hi ha recursos, tinguin les mateixes oportunitats». Concretament, les activitats que es realitzen durant una hora la setmana són de caràcter esportiu i relacionades amb la muntanya i l’entorn natural. Tristany explica que l’objectiu és fer des de passejades fins a activitats de moviment i practicar esports com el futbol o el bàsquet, però també provar altres disciplines com l’escalada, l’esquí de muntanya o l’atletisme de muntanya. És aquí on col·labora l’empresa La Sportiva, que ofereix material i indumentària esportiva per als usuaris.

Un tema que ha volgut destacar Tristany és que ni ell ni Judit Solà, l’altra persona que dirigeix les activitats, no busquen que els joves entenguin la pràctica de l’esport com una competició sinó com un espai «per compartir i relacionar-se amb altres persones». De fet, és en aquesta línia on Casajuana valora molt positivament el projecte, «perquè tenim nois que fora de l’àmbit estrictament escolar els costava relacionar-se amb altres joves, i aquí poden fer-ho, i això permet reduir el risc de patir exclusió». Tristany també ha explicat que intenta transmetre valors més enllà de la pràctica esportiva, «com és que els nois aprenguin de geografia de l’entorn més proper, que coneguin mínimament la flora i la fauna, que respectin la natura i sobretot que es respectin entre ells com a companys».

De moment la iniciativa ha tingut bona acollida i els seus impulsors asseguren que els set nois que hi participen han mostrat una bona resposta i interès. A banda de trobar-se una hora setmanal -el punt de trobada és l’escola de Sant Joan-, se’ls ofereix la possibilitat de participar en altres activitats esportives que tenen lloc a la comarca i rodalia. Per exemple, alguns d’ells van córrer a la cursa de Sant Silvestre de Berga del darrer dia de l’any.

El jove esportista espera que la proposta tingui continuïtat a Berga i que, a més, pugui exportar-se, si és possible, a altres municipis veïns.