Fer més autònomes les persones que busquen feina i facilitar-los tots els recursos. Aquest és el plantejament de l´Espai Feina que estrena el Servei Ocupa´t. El programa d´orientació laboral impulsat per l´Ajuntament de Berga, Càritas Berga i Creu Roja Berguedà estrena un nou servei adreçat a les persones que estan en situació d´atur i també les que estan en actiu però volen millorar la seva situació laboral.

Anna Casajuana, una de les tècniques que coordinen l´Espai Feina -juntament amb Mònica Puigpiqué, Marta Junyent i Carme Obradors- assegura que el principal objectiu del nou espai «és donar més eines als usuaris perquè siguin ells els principals protagonistes del procés de buscar feina». Tot i que ha assegurat que «hi continua havent l´assessorament i l´atenció a les persones», l´objectiu és que «els usuaris vinguin, mirin totes les ofertes i no només s´apuntin a la borsa de treball i esperin que els truquin si hi ha alguna feina que els pot anar bé». Casajuana assegura que ja «hi ha persones que són independents», i per això espera que amb el nou servei «també es creïn vincles i relacions entre elles i que fins i tot puguin ajudar-se a buscar feina, a fer un currículum...»

Una de les principals novetats d´aquest nou espai és que es recullen totes les ofertes de feina existents de la zona i també s´ofereixen ordinadors amb Internet per fer consultes en línia i servei d´impressora per imprimir. «Els usuaris poden venir sense demanar cita prèvia els dimecres i dijous d´11 a 1, i de manera lliure consultar i fer totes les gestions que vulguin», explica Casajuana, «això també dóna més llibertat i esperem que tingui bons resultats». De totes maneres, des del servei Ocupa´t es continuaran fent les entrevistes a totes les persones que s´hi inscriguin i es mantindrà l´assessorament en els casos que sigui necessari.

«Cada persona és un món»

La tècnica ha explicat que «cada persona és un món i al final, ens hem d´acabar d´adaptar a les necessitats de cada persona». En aquest sentit explica que n´hi ha que «són molt autònoms i des de casa ja consulten les ofertes de feina, i d´altres que necessiten més ajuda perquè potser mai han fet un currículum i no saben per on començar». A més, explica que «a vegades també hem de fer de suport emocional i ens toca animar els que fa temps que no tenen sort perquè no llencin la tovallola». I és que assegura que «l´estat d´ànim també és molt important a l´hora d´anar a buscar feina».

Casajuana comenta que en els darrers anys el nombre d´ofertes de feina ha crescut, tot i que fa ressaltar que «pràcticament totes són feines temporals i molt específiques que requereixen una formació molt concreta, i a vegades costa de trobar els candidats per cobrir-les». En el darrer any, 99 persones van trobar feina a través de l´Ocupa´t, una xifra que dobla la del 2014. D´altra banda, es van fer 205 entrevistes inicials i el seguiment de 320 persones.