Més d´un centenar de joves cantaires i músics i cinc actors estrenaran el primer musical que està ambientat a Queralt. Amb motiu del centenari de la Coronació de la Mare de Déu, la capital del Berguedà estrenarà una obra inèdita escrita per a l´ocasió: Queralt (un petit musical). Es tracta d´una cantata escènica que els responsables de l´Escola Municipal de Música de Berga han encarregat per sumar-se als actes de celebració de l´efemèride.

D´aquesta manera ho ha explicat el director del centre, Xavier Llobet, que ha matisat que «s´ha aprofitat que cada any a final de curs fem algun muntatge per oferir a la ciutadania, per relacionar-ho amb la celebració del centenari i, a més, que sigui per al públic infantil i fugint estrictament de la part religiosa», tenint en compte que es tracta d´un centre educatiu aconfessional, «amb l´objectiu de poder-hi encabir totes les sensibilitats que es desperten a l´entorn de Queralt, com a símbol, entre els berguedans».

L´escola de música va pensar en una obra d´encàrrec, i va buscar un lletrista i autor del text, i també un compositor. El berguedà Xavier González-Costa signa el conte, ambientat a Queralt, i el músic, també berguedà, Robert Agustina, ha estat l´encarregat de fer la música, també inèdita. Després d´assajar-ho tot separadament, els propers dies sumaran totes les parts per estrenar-lo el proper diumenge 19 de juny a les 6 de la tarda al Teatre Municipal de Berga.

A banda d´un centenar de joves cantaires de les corals infantils del centre, hi participen una tretena de músics de l´orquestra i també cinc actors, que seran els encarregats de posar-hi la part escènica. L´activitat s´emmarca dins dels actes de Queralt 2016.

Llobet ha assegurat que el repte del projecte és transmetre al públic la sensibilitat «de les melodies tan boniques que ha fet el compositor». Ha advertit que no es tracta, però, d´un gran muntatge musical escènic, «ja que el cor de nens estarà pràcticament sempre estàtic durant l´espectacle, per la imposibilitat de moure un volum tan gran de nens amb l´objectiu que tots hi participessin»

Conte i dibuixos per a l'ocasio

El director de l´Escola Municipal de Música de Berga, Xavier Llobet, s´ha mostrat il·lusionat de poder estrenar una obra feta a mida per als alumnes de l´escola i per a la ciutat i a l´entorn d´un element com és Queralt. «Els alumnes s´ho han agafat amb moltes ganes i ho estan treballant molt bé», ha assegurat.

Perquè la feina feta per tots els agents que han participat en el procés creatiu de l´obra no quedi en un calaix després de l´estrena, s´ha impulsat l´edició d´un conte il·lustrat i un disc amb la gravació de les cançons del musical que es posarà a la venda el mateix dia de la funció. A banda de la història escrita per Xavier González-Costa, el llibre també inclou les lletres de les cançons i la partitura de les melodies per poder ser cantades.

Amb la finalitat de fer l´edició d´aquesta publicació també ha entrat en joc una tercera persona: la il·lustradora berguedana Bet Calderer, que ha estat l´encarregada de fer els dibuixos que acompanyen el text. Es tracta d´una col·lecció d´il·lustracions inèdites que completen el treball.

Alguns d´aquests dibuixos també es projectaran durant la representació de l´espectacle i serviran per situar el públic en les diverses escenes. La il·lustradora Bet Calderer ha explicat que es tracta d´imatges que van més enllà de representar el que diu estrictament la història, són «dibuixos onírics i imaginatius que puguin arribar a un públic no estrictament infantil».

Aquest llibre, que ha estat editat per Zenobita Edicions, permetrà que el treball quedi per a la posteritat i que la feina feta perduri més enllà del dia de l´estrena.

Enregistrament del disc

Per tal de tenir-ho tot a punt per al proper diumenge 19 de juny s´ha treballat contra rellotge. L´enregistrament dels temes musicals que configuren l´espectacle es van gravar diumenge passat a l´escola de música de Berga, que es va transformar en un estudi improvisat. El cor de veus blanques (que també participen al muntatge) i diversos músics (entre ells professors que no formaran part de l´orquestra del musical) van gravar les músiques sota les instruccions del seu compositor, Robert Agustina, que també serà el director de l´espectacle.