El consistori estudia declarar-los bé cultural d'interès per assegurar que es quedaran al seu lloc. El motiu és que l'arxiprestat de la zona ha suggerit que a Cardona quedarien més protegits i al mateix temps podrien ser més admirats sense descontextualitzar-los de la seva funció de culte. De tota manera, el trasllat és només una possibilitat en estudi, i no s'ha pres cap decisió.

L'església de Matamargó i els retaules són béns propietat del bisbat de Solsona. El major és dedicat a Sant Pere. El lateral, conegut com el retaule del Roser, és més petit però molt treballat, i s'atribueix a Segimon Pujol de Gurb. Per a l'Ajuntament, tenen una importància comparable al del Miracle, però són molt menys coneguts. Malgrat caldria aplicar-los un tractament de conservació i restauració, no estan en mal estat.

L'alcalde de Pinós, Josep Isanta, i els regidor Marcel Colell han explicat que l'arxiprestat de Cardona ha expressat la intenció de portar els retaules a l'església d'aquesta població del Bages al·legant que a Matamargó, on hi ha culte un cop al mes, queden una mica desprotegits i són poc visitables.

Per frenar un possible trasllat i aconseguir ajuts per restaurar-los, l'Ajuntament ja ha contactat amb el departament de Cultura de la Generalitat. El seu propòsit és declarar-lo bé d'interès cultural. Isanta i Colell han indicat que la Generalitat té molt interès en revaloritzar aquest tipus d'elements patrimonials i integrar-los en una ruta del barroc que lligui diferents poblacions de la Catalunya interior. L'alcalde ha afirmat que Cultura «dóna fins i tot més valor del que nosaltres pensàvem» als retaules, i ha assegurat que «no se'ls emportaran» de Matamargó. En aquest sentit, ha anunciat que el consistori prendrà mesures, com catalogar els retaules, per anticipar-se a qualsevol conflicte d'interessos amb el bisbat.

El rector de Cardona, Antoni Guixé, ha assenyalat que els retaules tenen «un valor molt elevat» i queden «una mica exposats», perquè l'indret «va quedant cada vegada més aïllat». El principal problema no és el deteriorament de l'església, que malgrat les filtracions a la teulada, no té grans defectes estructurals, ni de la fusta dels retaules. El motiu és que «sap greu que una cosa de tanta vàlua estigui pràcticament amagada i ningú no la pugui veure». Entre les diferents alternatives, hi ha la de portar-lo al Museu Diocesà de Solsona o al futur museu de Pinós, però a Cardona «tindrien culte». En qualsevol cas, «de moment no hi ha cap propòsit immediat», i encara que els retaules són de l'Església, Guixé entén que la població se l'estima.