La previsió d'Iberpotash és que de cara al mes d'abril es pugui normalitzar la situació del mercat i es reactivin les comandes dels clients. La companyia minera ha posat de relleu també que l'acord amb els comitès d'empresa ha evitat la presentació d'un expedient de regulació d'ocupació temporal. Aquests dies, només anirà a treballar la meitat de la plantilla.

En el cas de la plantilla del centre de producció de Súria, el president del comitè, Francisco Hernández, ha explicat que l'acord al qual s'ha arribat permetrà que l'aturada temporal afecti per igual el conjunt dels treballadors. Aquests dies i de forma repartida només treballarà la meitat de la plantilla, que farà tasques de manteniment, 'perquè a tothom li afecti l'aturada de la mateixa manera'.

A Sallent, segons Luís Lupón, president del comitè, s'ha arribat a un acord molt similar. A la mina, hi treballarà tota la brigada auxiliar en tasques de sanejament i de seguretat, mentre que els treballadors de producció aniran a treballar la meitat dels dies.

L'acord al qual es va arribar preveu que els empleats de les mines facin un període d'entre tres i quatre setmanes de vacances en el marc de l'aturada de producció. D'aquesta manera s'evita la presentació d'un expedient de regulació temporal d'ocupació. A canvi, a partir de l'abril, quan es preveu que es recuperarà la producció, hauran d'anar a treballar alguns diumenges.

Iberpotash ha destacat l'acord al qual s'ha arribat amb els comitès per resoldre aquesta situació. Aquest acord, afirmen fonts de l'empresa, ha permès que la solució no comporti cap mesura d'expedient de treball i que es mantinguin les inversions previstes.

Segons la companyia minera, la situació del mercat dels fertilitzants a tot el món ha suposat una aturada brusca de vendes de potassa que ha incrementat les reserves emmagatzemades. Iberpotash considera que es tracta d'un tema conjuntural i que cap a la primavera les comandes es recuperaran.

Aquesta situació afecta els prop de 900 treballadors que ocupen les mines del Bages. Segons fonts sindicals, la davallada de comandes ha comportat l'acumulació d'uns estocs de potassa d'unes 215.000 tones de producte.