Setembre suposa importants despesdes per a moltes butxaques. La tornada a l'escola, la tornada a la feina... D'altra banda, són molts els que ja planifiquen els dies de vacances que els resten o els que podran fer l'any vinent.

Ser disciplinat i fer un pressupost de les necessitats bàsiques i, d'altra banda, saber compatibilitzar aquest esforç amb l'estalvi per gaudir del temps d'oci és una de les grans preocupacions en aquestes dates. Les xarxes socials s'estan fent ressò de la nova fórmula per a l'estalvi proposada per alguns experts: la regla del 50-20-30.

En què consisteix aquest mètode?

El mètode té la seva raó de ser en els percentatges. El 50% es dedica a les necessitats fonamentals, el 20% a l'estalvi i el 30% a despeses de caràcter personal. No obstant, els ingressos limitats de moltes llars farà difícil poder complir aquesta regla, ja que les despeses del dia a dia s'imposen en la realitat de moltes famílies.

Així, el 50% dels ingressos o rendes que es percebin s'han de destinar als aspectes inajornables: factures, quotes d'hipoteques o lloguer, la cistella de la compra, transports, rebuts... La previsió és dedicar el 50% del que es guanya a aquests conceptes. Si sobra alguna cosa, molt millor: s'ha de destinar a la següent partida, la de l'estalvi.

El 20% dels ingressos s'han d'assignar a l'estalvi. D'aquesta manera, es podran cobrir despeses imprevistes i altres com la reforma de l'habitatge, un tractament mèdic o noves situacions familiars. L'estalvi s'ha de potenciar des d'edats primerenques, ja que en l'etapa adulta costarà molt menys atendre degudament aquest hàbit.

Finalment, el 30% dels ingressos es poden assignar a despeses personals: activitats físiques de lleure, com el gimnàs, viatges, cursos, etc. A Internet i en els telèfons mòbils hi ha diverses aplicacions que ajuden a quantificar aquests conceptes i a portar els comptes de manera efectiva.