L'actual secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, va anunciar ahir a la tarda que renuncia a un tercer mandat, pel que deixarà el càrrec l'abril del 2017 ja que aquest sindicat celebrarà el seu onzè congrés del 4 al 6 d'abril.

En una roda de premsa per parlar sobre els preparatius del pròxim congrés, Gallego va comunicar aquesta decisió, que evidencia la renovació en les cúpules dels principals sindicats a Catalunya, ja que Camil Ros va rellevar Josep Maria Álvarez com a secretari general de la UGT catalana l'abril.

Gallego va ser elegit secretari general de CCOO de Catalunya en el novè congrés de l'organització, que es va celebrar el desembre del 2008. Gallego va substituir en aquest càrrec Joan Coscubiela, que havia liderat CCOO de Catalunya durant tretze anys i que va estar tres mandats al capdavant del sindicat, el límit que estableixen els estatuts de l'organització.

El dirigent sindical va assegurar que, encara que els estatuts li permetien aspirar a un tercer mandat, de caràcter extraordinari, ha cregut que no es donava aquest caràcter excepcional, atès que CCOO de Catalunya és un sindicat que està "viu" i "fort", va dir. "Hem cregut col·lectivament que el millor era obrir un procés de renovació", tant en les "maneres d'ac-tuar" com en els "equips de direcció", va comentar Gallego.

Quant al procés d'elecció del nou líder de CCOO de Catalunya, Gallego va assegurar que de l'1 al 15 de novembre els aspirants podran presentar la seva candidatura, i que tindran des de l'11 de desembre fins al 20 de gener per recollir 5.000 avals que l'abonin. Una vegada validats els avals, els delegats que assisteixin a l'onzè congrés de CCOO votaran les candidatures presentades, encara que un aspirant fins i tot podria formalitzar també la seva candidatura en el propi congrés, si obtingués l'aval del 10% dels delegats, la qual cosa equival a unes seixanta persones. El secretari general de la Federació d'Indústria de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, forjat en el sindicalisme a Nissan, és un dels homes forts del sindicat que podria formalitzar la seva candidatura, segons fonts de CCOO consultades per Efe.

Nascut a Barcelona el 1954, Joan Carles Gallego és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona i està afiliat a CCOO des del 1976. Ha ocupat nombrosos càrrecs de responsabilitat dins del sindicat, com a responsable de Política Educativa (1990-1992), secretari general de la Federació d'Educació (1992-2000) i coordinador sindical de l'Àrea Pública (2000-2008).

En la seva intervenció davant els mitjans, Gallego va destacar que CCOO és "la primera organització social de Catalunya, no només sindical", en comptar amb 140.000 cotitzants, és a dir, afiliats que paguen la quota ordinària. Com a balanç de la seva etapa a CCOO, Gallego va comentar que en aquests dos mandats ha viscut uns anys "complicats", els "més durs de la democràcia", perquè han coincidit amb "una greu crisi econòmica que s'ha gestionat de manera molt autoritària i regressiva" i això ha afectat també els treballadors i el mercat laboral. Malgrat que la reforma laboral "volia posar fi als convenis sectorials i la negociació col·lectiva", els sindicats han aconseguit "mantenir vius" els dos instruments, va destacar. També va denunciar que, en aquests anys, s'ha intentat "eliminar el paper dels sindicats com a subjecte polític actiu". Gallego assegura que quan deixi de ser secretari general té intenció de tornar a exercir de professor d'institut. Sobre si es planteja en un futur formar part d'alguna candidatura política, va comentar que, "en principi, no està sobre la taula", encara que "la vida és molt llarga", va concloure.