El Cercle d'Economia ha rebutjat que el 27-S siguin unes plebiscitàries sobre la independència de Catalunya perquè aquesta qüestió s'hauria de dirimir en una "consulta legal, acordada i ben informada", per la qual cosa s'ha desmarcat de "decisions unilaterals" que posin en risc el principi de legalitat i la pertinença a la UE.

La prestigiosa institució catalana, formada principalment per empresaris però també per destacats professionals de diferents àmbits i ideologia, alerta del "clima polític excepcional" que viu Catalunya en un document fet públic per aquest lobby català.

D'entrada, el Cercle nega que el 27-S siguin eleccions plebiscitàries: "Creiem fermament que qualsevol canvi estructural -?i la independència en seria la màxima expressió- requereix una majoria qualificada que en cap cas no pot desprendre's d'unes eleccions com aquestes, sinó de la legitimitat d'una consulta legal, acordada i ben informada". Per aquest motiu, el Cercle rebla el clau i deixa clar que no comparteix "decisions unilaterals que puguin posar en risc el principi de legalitat i la pertinença a les institucions europees i a l'euro".

Preocupació per l'economia

"Com és lògic, atesa la naturalesa d'una institució com la nostra vinculada al món econòmic, veiem amb preocupació les conseqüències que podrien tenir per a l'economia, les finances, les inversions i la presència de seus empresarials a Catalunya. Però confiem que, en qualsevol cas, el Parlament i el Govern que surtin de les eleccions del 27-S seran respectuosos amb aquests principis", remata la institució.

En tot cas, el Cercle admet que "si de forma clara" els catalans "donessin el seu suport a formacions polítiques que porten en el seu programa l'opció de la independència, el principi democràtic de la nostra Constitució obligaria els poders públics a trobar una via legal i acordada que permetés celebrar una consulta específica per conèixer el sentir precís dels ciutadans respecte a l'encaix de Catalunya a Espanya".

I és que, a més, per a aquesta institució, si el 27-S guanyessin els independentistes, "no podrà interpretar-se en el sentit que la societat catalana és partidària de l'statu quo i que no és necessari cap canvi. No és així".

Mas: "no hi ha interlocutor"

En aquesta situació, el President Mas va justificar que ell no veu un "interlocutor" en l'Estat per pactar una consulta sobiranista, motiu pel qual ha tornat a reivindicar l'"alternativa possible" del procés sobiranista i no quedar-se "de braços plegats".

El candidat del PSC, Miquel Iceta, diu que "comparteix" amb el Cercle "la idea que no hi ha una sortida que no passi pel diàleg, la negociació i el pacte", mentre que el candidat del PPC, Xavier Garcia Albiol, celebra que el Cercle demani al guanyador de les eleccions una solució política basada en la "legalitat" i el "diàleg", encara que es desmarca de la consulta "legal i acordada". Per la seva banda, el candidat de Catalunya Sí que es pot, Lluís Rabell, va coincidir ahir amb el Cercle a l'hora de defensar la necessitat de celebrar una consulta "específica", "legal" i "acordada". La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, valora que encara sent una consulta "pactada i acordada", aquesta seria per "treure Catalunya d'Espanya i de la Unió Europea".

Per contra, el candidat d'Unió, Ramon Espadaler, va dir sentir-se "molt identificat" amb el document del Cercle.

El Cercle d'Economia és presidit per Anton Costas i té com a vicepresidents Artur Carulla (Agrolimen), Josep Oliu (Banc Sabadell) i Marc Puig (grup Puig)