El ministre de Justícia d'Espanya, Rafael Catalá, va dir ahir que un eventual procés penal contra un líder polític català per incomplir la llei està "en les regles de joc", i va advertir que el govern espanyol aplicarà "tota la força" de la democràcia si es dóna una declaració d'independència a Catalunya.

"Si qualsevol ciutadà incompleix les lleis, això té una responsabilitat administrativa, civil o penal. Lògicament, ningú no està per sobre de la llei ni pot estar-ho en un sistema democràtic", va afirmar Catalá a Mèxic, en resposta a un periodista durant una trobada amb corresponsals espanyols.

El ministre va subratllar que "això està dins de les regles del joc", ja que "hi ha un ordre civil, hi ha un ordre administratiu, hi ha un ordre penal" a Espanya.

Va recordar, per exemple, que "al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hi ha un procés penal iniciat per una querella que va ser presentada per la Fiscalia General de l'Estat per les actuacions desenvolupades quan va tenir lloc la consulta del 9 de novembre". Catalá va remarcar que aquell "procés penal" en contra dels que van posar les urnes té "totes les garanties".

A més, va aclarir que el govern no té "un pla b" per a l'endemà de les eleccions catalanes més enllà "de garantir que s'apliquen les normes, que és el que qualsevol responsable polític té l'obligació de fer en un estat democràtic". Va revelar que "el plantejament que fan alguns ministeris del govern és que no passarà res" en aquest sufragi, que es tracta, segons ell, d'un "procés ordinari" de votació a un parlament regional.

Ara bé -va puntualitzar-, "si el que aquest Parlament pretén és anar més enllà i promoure un procés d'independència, es trobarà amb tota la força del dret i tota la força de la democràcia" per "promoure davant del Tribunal Constitucional o el Tribunal Superior de Justícia, si s'escau, les accions que impedeixin aquestes actuacions". Catalá va criticar els independentistes catalans per "demanar diàleg per promoure unilateralment un canvi del nostre model de convivència". "Això no és possible", ja que "la sobirania nacional és de tots els espanyols, no d'una part dels espanyols", va rematar.