Aquest és l'any de Josep Maria Bartomeu. El mes de gener s'aguantava a la presidència del Barça amb dificultats, amb una crisis dins i fora de la gespa. Mig any després, ha omplert les vitrines del club amb tres títols i ahir va ser escollit pels socis com a nou president del Barça. Després d'una jornada de barcelonisme al Camp Nou, en la que 47.270 socis (un 43,12% de tota la massa social) van votar, Bartomeu va quedar legitimat per dirigir el club gràcies als 25.823 vots que va rebre (54% del total). Darrere seu va quedar Joan Laporta, amb 15.615 vots, Agustí Benedito, amb 3.386, i Toni Freixa, amb 1.750 (n'hi va haver 506 en blanc i 190 de nuls). "Aquesta victòria és un motiu de celebració, per estar molt content. Un resultat tant aclaparador ens legitima molt", va explicar un eufòric Bartomeu, just després que Jordi Casamilia, secretari de la Junta Gestora, anunciés els resultats. El nou president va ser rebut amb entusiasme pels seus companys de de directiva, que van celebrar al seu costat una victòria que li permetrà presidir el Barça els propers sis anys.

Joan Laporta, el gran derrotat del dia d'ahir, va explicar que s'envà "amb els vots i els recolzaments que hem tingut i convençut que el nostre mode és el que convé al Barça". L'expresident va analitzar el resultat i va expressar que "la campanya ha estat difícil per a nosaltres perquè hi ha hagut pocs debats", però va afegir que "no valen excuses, en unes eleccions es pot guanyar o es pot perdre". L'empresari Agustí Benedito, tercer en les votacions finals, va afirmar que "cal respectar el que ha decidit el soci. No canviarem la nostra manera de veure el Barça. El soci del Barça ha votat perquè aquesta rivalitat continuï", en referència a que l'enfrontament entre el rosellisme, ara liderat per Bartomeu, i el laportisme continuarà, segons la seva visió. Benedito va assegurar amb rotunditat que "no hi haurà pau institucional al club". Toni Freixa, el candidat menys votat, es va mostrar una mica decebut pel resultat però també convençut que ha viscut "una experiència que li servirà "pel futur". L'exportaveu de la junta del club blaugrana va explicar que "l'excessiva bipolarització" que hi va haver durant la campanya, "en què els dos candidats més votats van acaparar tota l'atenció mediàtica" el va perjudicar.

Dia complet

Els quatre candidats a la presidència van exercir el vot abans del migdia, a més d'una llarga llista de jugadors i exjugadors, com Xavi Hernández, Carles Puyol, Gerard Piqué i Andrés Iniesta, entre d'altres, a més de l'entrenador Luis Enrique. Un cop dipositat el vot, va arribar el moment de la lluita estratègica per fer-se amb esplanada que hi havia davant de les casetes de votació, on Joan Laporta es va donar un bany de masses, malgrat l'asfixiant calor al Camp Nou, acompanyat d'exesportistes de l'entitat, com Audie Norris, Demetrio Albertini, Eric Abidal, Ludovic Giuly i Enric Masip, que van ser un reclam fotogràfic pels socis. Aquesta tàctica d'anar a buscar els votants a l'entrada del recinte on es vota ra una de les més utilitzades per Josep Lluís Nuñez en el dia de les eleccions.

Això va motivar una queixa en la mesa electoral, que va emetre una carta perquè es respectessin les normes de no dur a terme accions propagandistiques, tot i que no va poder evitar ni prohibir que els exesportistes es fotografiessin amb els socis, tal i com va argumentar el president de a mesa, Xavier Masgrau. Josep Maria Bartomeu també va optar finalment per ocupar el seu espai a l'esplanada per apropar-se als socis, que no van dubtat en retratar-se amb l'aspirant. A les afores del Camp Nou, un grup de joves vestits amb samarretes amb el lema de campanya de Bartomeu van estar animant als socis. fet que la mesa electoral no va voler tractar per ser fora de l'estadi. Els altres dos aspirants, Agustí Benedito i Toni Freixa, també van viure una jornada intensa, però menys popular que els seus rivals.

Expectació amb Mas i Cruyff

Amb crits de "independència, independència!" i "president, president!" van rebre els socis blaugrana al president de la Generalitat, Artur Mas, quan va aparèixer per votar a la una del migdia. En un bany de masses, Mas no es va cansar d'estrènyer mans i de fotografiar-se amb els socis, i va explicar que "estic aquí per votar com a soci del Barça", sense voler revelar a quin candidat va donar el seu suport. Abans que el president van passar a votar alguns dels personatges del barcelonisme que més poder mediàtic tenen i més expectació generen, com l'exentrenador del Barça Johan Cruyff. A quarts de dotze, l'extècnic del Dream Team es va apropar al Camp Nou i va exercir el seu dret a vot, per després abraçar-se amb Laporta i Eric Abidal. Cruyff va explicar que té "confiança màxima" en Laporta i que per això el va votar, "no perquè sigui el meu amic". L'holandès també va aprofitar per atacar a Bartomeu i Rosell: "Han retirar la samarreta d'Urdangarín per estar imputat, però perquè el museu porta el nom de Josep Lluís Nuñez que ha entrat a la presó? Són coses que no s'entenen". La seva figura va crear divisió, amb crits de "Johan, Johan!" barrejats amb d'altres com "venedor de fum!". Al final, però, l'autèntic protagonista del dia va ser Josep Maria Bartomeu, flamant nou president del Barça.

Un sol imponent no va fer enrere a la massa social del Barça, que ahir va acudir al Camp Nou per participar en un dia històric pel club. La jornada electoral va arrencar amb força, amb molts socis passant per les urnes a primera hora per poder aprofitar així el cap de setmana. També hi va haver des de l'inici (a les 9 es podia començar a votar, i abans ja hi havia gent fent cua) un ambient familiar, amb molts nens i nenes aprofitant les diferents activitats que va preparar el club. Una de les que va tenir més èxit va ser la que permetia als més petits trepitjar la gespa de l'estadi i xutar en una de les porteries, així com el tour exclusiu pel camp.

Les selfies també van tenir molt protagonisme, sobretot amb els candidats -que des de primera hora es van moure entre les carpes on els socis votaven- i els membres de les candidatures més mediàtics. En aquest sentit, el francès Eric Abidal, membre de l'equip de Joan Laporta, va ser un dels que més atenció van acaparar, demostrant que encara és estimat i recordat pels socis blaugrana. Al llarg del dia va anar baixant la participació: en les primeres hores el nombre de votants era superior al del 2010, però havent dinat el percentatge de vots ja anava per sota. Van ser diversos, també, els socis que van aprofitar per passar el dia a les instal·lacions blaugrana, ja que a banda de les diferents activitats el club va oferir esmorzar i dinar gratuït a tots els socis. Aquesta festa del barcelonisme la van viure molts socis de les nostres comarques, molts dels quals es van desplaçar aprofitant els autobusos que va a posar a disposició dels socis la Confederació Mundial de Penyes del Barça.

Per a tots els gustos

"L'organització va ser perfecte i les instal·lacions que van muntar també, sobretot la zona de jocs pels més petits. Això va permetre que molta gent hi anés amb acompanyants" va exposar Antoni Negro, president de la Penya Blaugrana de Manresa, una idea que no compartia Josep Gomariz, president de la Penya Blaugrana de Sant Vicenç de Castellet. Gomariz va explicar que van ser dels primers en arribar i votar, i que per això no van notar la calor, però va comentar que "les carpes estaven massa ajustades, tot molt junt i estret. No estava ben organitzat". Amb qui si que va coincidir Negro va ser amb Josep Aranda, president de la Penya Blaugrana de Berga, que va explicar que en la zona de votació "es respirava un ambient de victòria de Bartomeu".

Ramon Burniol, president de la delegació de Penyes de la Catalunya Central, va assegurar que es va "sorprendre" quan va arribar al Camp Nou, ja que "no m'esperava que assistís tanta gent a votar". Burniol va assegurar que la sensació de calor va ser "molt elevada i intensa", però que es va viure un ambient "molt bonic" que va ajudar a suportar aquesta calor en la diada del barcelonisme.