El president del Consell Superior d'Esports, òrgan dependent del govern central, Miguel Cardenal, va donar ahir versemblança a la denúncia plantejada per un àrbitre assistent de Primera Divisió sobre suposades pressions provinents del Comitè Tècnic d'Àrbitres per tal de perjudicar el FC Barcelona en el partit de lliga que disputarà el proper dia 21 de novembre al camp del Reial Madrid. Cardenal va exigir a la Federació Espanyola de Futbol que aclareixi els fets i va demanar a l'àrbitre que tingui valentia i que doni la cara, perquè "li donarem suport".

Cardenal va manifestar que "em sembla una denúncia gravíssima, un fet extraordinàriament alarmant. El que cal fer davant d'una acusació d'aquest tipus és aclarir-la com abans millor i adoptar les mesures oportunes. M'agradaria que la federació aclarís de manera immediata què té a veure amb aquesta acusació". De la mateixa manera, va demanar al denunciant que doni la cara. Segons ell, "ningú no pot tenir, de manera raonable, el 2015 a Espanya, por de represàlies. Té a la seva disposició l'administració, el govern, el Consell Superior d'Esports, l'administració de justícia i el que ha de fer és explicar-ho, posar-ho en coneixement també de l'autoritat esportiva i ens ho prendrem seriosament".

Setge al denunciant

De moment, el que han començat són les especulacions sobre qui pot ser l'assistent denunciant. Aquest va explicar, en l'escrit presentat a través del seu advocat, Jacinto Vicente, davant de les autoritats, que havia rebut la trucada d'un membre del Comitè Tècnic d'Àrbitres, José Ángel Jiménez Muñoz de Morales, en què li deia que havia de perjudicar el Barça en el partit de lliga del proper dia 21 al Bernabéu. Segons ell, Jiménez li havia comentat que aquesta era una pràctica habitual però que ara calia que la dugués a terme un assistent, i no un col·legiat principal, perquè així no es veia tant i no despertava tantes sospites. Sempre segons el denunciant, Jiménez li havia dit que ja havia succeït la temporada passada amb l'arbitratge del col·legiat extremeny Gil Manzano. El partit va acabar amb 3-1 favorable als blancs.

El col·legiat millor situat per arbitrar el partit és l'andalús David Fernández Borbalán. Un Madrid-Barça l'ha d'arbitrar un col·legiat internacional. A Espanya n'hi ha deu. Els madrilenys Del Cerro Grande i Velasco Carballo i el català Estrada Fernández estan descartats per procedència. Quatre més, Hernández Hernández, Martínez Munuera, Mateu Lahoz i Undiano Mallenco no compten perquè ja han arbitrat el Madrid a casa o el Barça a fora en la primera volta. Clos Gómez no ho pot fer perquè és el designat per al Celta-Reial Madrid de demà i no haurà passat el mes mínim necessari fins que torni a arbitrar els blancs. Per tant, només en queda un. Aquest any, Fernández Borbalán ha dirigit partits acompanyat de cinc assistents: Raúl Cabañero, Jorge Canelo, Javier Aguilar, Jorge Nevado i Roberto Alonso. No seria estrany que un fos el denunciant.

Situació perillosa

El Barça, de moment, només ha reaccionat en veu de la seva vicepresidenta, Susana Monje. Ahir, durant la presentació dels comptes del club, va limitar-se a dir que "espero que no es confirmi, perquè seria perillós per a la competició i per al seu prestigi". De fet, l'advocat Vicente va denunciar hores abans a la Cadena Cope que "hi ha diversos companys" del denunciant "que manifesten situacions similars, veurem si també surten" a la llum.

El pressionador

En tot aquest tema, la figura central sembla ara el presumpte pressionador, Jiménez Muñoz de Morales, un membre del Comitè Tècnic d'Àrbitres, exmembre d'una candidatura de la Falange, que dijous a última hora va qualificar la situació de "kafkiana". Ahir, l'exàrbitre català Sergi Albert va posar més llenya al foc en manifestar que "és estrany que es parli d'ell perquè és un home llest i preparat i ha dit públicament que és del Barça, que era simpatitzant" de l'equip blaugrana.