L'empresa emergent Hemav de Castelldefels, al Baix Llobregat, ha ideat un sistema que se serveix de drons equipats amb sensors multiespectrals i tèrmics per analitzar l'estat dels cultius i, després de l'anàlisi d'un expert, generar recomanacions que permeten optimitzar recursos al pagès.

Aquesta "agricultura de precisió" permet als productors augmentar la collita el 5% amb els mateixos recursos, segons va explicar a Efe Arnau García, del departament d'Innovació d'Hemav.

"Fins ara s'ha fet a ull, i és més barat un vol per la zona que posar una dosi extra de nitrat, per exemple", va sostenir García. La informació que recullen els drons s'analitza estadísticament per generar patrons de mateixos estats, similituds del terreny i detecció de patologies o anomalies, entre d'altres.

Amb les dades obtingudes, un expert redacta les recomanacions, que concerneixen a aspectes com el reg, la poda o la dosi d'abonament que precisa un camp segons les seves característiques, i es traslladen al productor.

García ha detallat que el pas següent serà que la informació que es generi a partir dels drons es tradueixi en ordres directes al sistema de reg o als aspersors. De moment, aquest sistema d'agricultura de precisió amb drons s'està aplicant a cultius de Lleida, Extremadura, Burgos i Múrcia.

Hemav va néixer fa tres anys conduït per antics estudiants de la UPC, i també ofereix serveis amb drons per facilitar inspeccions industrials i per generar mapes topogràfics de solars edificables.

Aquesta jove empresa està certificada i homologada per AESA (Agència Estatal de Seguretat Aèria) com a operadora de drons, i té una cobertura geogràfica "estratègica" per donar servei a tota la península, amb seus a Madrid i Barcelona, ubicades a la incubadora de l'ESA, European Space Agency.