El ciclista colombià Nairo Quintana, de l'equip Movistar, es va endur la 96a edició de la Volta Ciclista a Catalunya, on va demostrar ser el més fort entre tots els grans corredors que van prendre part a la ronda catalana.

En la darrera etapa de la prova, que va finalitzar a Montjuïc i que va guanyar el rus del Katusha Aleksei Tcatevich, el colombià es va dedicar a controlar els atacs de tots els seus rivals per tal de mantenir el mallot de líder i proclamar-se campió. El madrileny Alberto Contador (Tinkoff) va acabar segon a set segons de Quintana, mentre que l'irlandès Dan Martin va pujar al tercer calaix del podi a 17 segons del vencedor final.

El català Lluís Mas (Caja Rural) va ser un dels dotze ciclistes que van protagonitzar l'escapada del dia. No obstant, el focus d'atenció de la prova estava en el pilot, on hi havia un Contador que va provar d'atacar diverses vegades, però els companys d'equip del colombià no el van deixar marxar. També ho va provar el vigent campió de la Volta a Espanya, l'italià Fabio Aru (Astana), però el gran grup de favorits el va atrapar a 2 km del final. En aquest punt de la cursa només aguantaven dos corredors de l'escapada al capdavant: l'eslovè Primoz Roglic (Lotto Jumbo) i Tcatevich, que es van disputar la victòria en un esprint que es va endur el rus del Katusha.