La mort de Luis Salom en el terrible accident de divendres va convertir en especial el Gran Premi de Catalunya de motociclisme. Com va dir encertadament Pol Espargaró després de la cursa, tots aquells que formen part del Mundial són, al cap i a la fi, com una gran família itinerant que comparteixen alegries i penes. I com en totes les famílies, sempre hi ha baralles i reconciliacions.

Per això, aquest diumenge va ser el millor dia perquè Valentino Rossi, guanyador de la cursa de MotoGP, s'acostés a Marc Márquez, amb qui acabava de tenir una emocionant lluita esportiva i amb qui ni es mirava des del polèmic final de temporada passada, i li donés la mà abans de pujar al podi. El pilot de Tavuglia va reconèixer, posteriorment, que "les coses no seran mai més com eren abans" entre tots dos, però "és bo que hi hagi tranquil·litat per afrontar la resta del campionat.

Rossi, domina remuntant

El nou vegades campió del món tenia motius per estar feliç. Havia aconseguit una magnífica victòria, la segona de la temporada i segona en territori de l'estat espanyol, amb la qual passar pàgina del dolorós abandonament a Mugello. Se situa 22 punts darrere del nou líder, Marc Márquez, i amb les possibilitat d'aconseguir el títol intactes i, sobretot, recupera les bones sensacions damunt de la Yamaha. A més, el seu company d'equip, Jorge Lorenzo, va quedar sense puntuar.

El mallorquí, que tenia problemes per aguantar la sisena posició per problemes amb els pneumàtics, va convertir-se en la nova víctima de la temeritat d'Andrea Iannone, que el va atropellar i el va fer caure quan intentava avançar-lo.

Això que la sortida no va ser del tot positiva per al transalpí. Arrencava cinquè i, des de la segona línia, va veure com Jorge Lorenzo sortia com un llamp. A la graella, segons abans, s'havia plantejat una partida d'escacs a càrrec d'alguns pilots, com Dani Pedrosa, que no havien fet cas a la recomanació de la casa de pneumàtics Michelin de muntar compostos durs als pneumàtics i sortien amb gomes de duresa mitjana a darrere. Calia veure si resistirien. Pedrosa va sortir bé, en tercer lloc, superat per un Márquez que no havia sabut conservar la pole.

L'enfonsament del líder

Tot i obtenir unes dècimes de diferència en les primeres voltes, aviat es va veure que Lorenzo no anava fi. A poc a poc va anar perdent avantatge i va ser superat per Márquez primer, per Rossi després i fins i tot per Pedrosa i Maverick Viñales, que lluitaven pel tercer lloc.

Es tractava de perdre el mínim de punts possibles dels deu que tenia d'avantatge respecte de Márquez al campionat. Però al final, no en va poder sumar cap. Andrea Iannone, que ja havia protagonitzat una situació semblant a Argentina amb el seu company Dovizioso, va calcular malament la distància en un revolt a l'esquerra, va frenar tard i el va descavalcar de la Yamaha. Curiosament, la moto que el va fer caure serà la que el balear portarà l'any que ve.

Al davant, Márquez va superar Rossi dues voltes abans del final, però com ell mateix va admetre, la caiguda de Lorenzo va provocar que no arrisqués. L'italià el va tornar a superar i va anar de dret cap a una victòria necessària, davant de les dues Honda i abans de protagonitzar el gest del cap de setmana.