El CE Berga i la UE Avià disputen aquesta nit, a les 21 hores, un partit que feia cent anys que no es disputava. I a més, tampoc no se sap exactament quins van ser els equips que el van disputar, ara fa un segle. Es tracta de la segona edició de la Copa Queralt. La primera va tenir lloc el 1916 i estava inclosa en el programa d'actes de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt d'aleshores. No se sap contra qui va jugar el Berga, ni tampoc el resultat, però un document ha permès descobrir que es va jugar aquell enfrontament.

Així, la directiva del CE Berga, guiada pel seu secretari, Lluís Minoves, ha pogut descobrir que el partit va acabar amb l'entrega d'un trofeu que va pagar Joan Rosal, un dels propietaris de l'antiga fàbrica tèxtil de Cal Rosal. Sí que se sap, segons ha declarat el mateix Minoves a mitjans de comunicació locals, com Ràdio Berga i el portal web Entre Rivals, que aquella edició es va disputar al camp de l'Escorxador, l'antic camp del conjunt blanc-i-vermell, que ara ja no existeix, però que aleshores estava ubicat a la zona que avui en dia es coneix com el sud del passeig de la Pau, a tocar de la plaça Europa.

Dia d'aniversari

El dia d'avui, a més, té un doble significat. A més de celebrar el centenari de la primera Copa Queralt i de recuperar aquest trofeu, el CE Berga fa 103 anys de vida, amb la qual cosa aquell misteriós partit del 1916 es va jugar quan feia tres anys que s'havia creat. Davant de la tradició d'aquest enfrontament, i si té èxit, no es descarta que es pugui continuar disputant els propers anys. Segons Minoves, "estaria bé celebrar la Copa de manera anual, potser en un altre format, com ara un quadrangular amb el Berga, l'Avià, el Gironella i el Puig-reig, ja que anys enrere s'havia fet un torneig similar. Ara mateix, els avianesos tenen avantatge de categoria, ja que juguen a primera Catalana, i el Berga ho fa a Segona.

Record emocionat

El partit també serà emocionant. Abans del seu inici es farà un minut de silenci en record del jugador igualadí Gabriel Pérez Escalante, qui va morir en tràgiques circumstàncies dimarts i va ser enterrat ahir. No va arribar a debutar amb els blanc-i-blaus.