André Musa Solorzano és un jove de Guatemala, de 22 anys, que busca el camí per ser futbolista professional. I per trobar-lo és a Catalunya, on es vol donar a conèixer. Viu a Manresa i ha estat fitxat per l´Avià, equip que juga a Primera Catalana; ha disputat els tres partits de lliga, un com a titular i dos com a suplent.

«Per a algú de Guatemala és una cosa molt gran poder venir a jugar a Espanya. Per a mi era un somni». André Musa Solorzano, internacional amb el seu país en la categoria sub-17, té dos anys d´experiència a la NJCAA, la Primera Divisió universitària dels Estats Units, on ha jugat amb el Carl Sandburg College de Chicago.

«Fa uns mesos vaig estar a punt de fitxar pel Toluca FC de la Segona Divisió de Mèxic, però una inoportuna lesió al genoll ho va impedir. Ja a Guatemala, i gràcies a un bon tractament, vaig poder avançar els terminis de la recuperació. Llavors em va cridar l´atenció el projecte de venir a Espanya per mitjà de l´empresa de representació Jep Sports Management, i aquí em teniu», argumenta l´André Musa Solorzano sobre la seva arribada a Catalunya, on té el tècnic Josep Lluís Ruiz d´avalador.

Per a André Musa Solorzano, «l´Avià ha de ser un aparador, tot i que sóc conscient que no és fàcil trobar un club que et faci un contracte professional. Sigui com sigui aquí puc aprendre molt perquè sobretot hi ha més preparació tàctica que al meu país».

Molts sacrificis

«Tot plegat no és fàcil perquè sóc lluny de la meva família, encara que hi estigui una mica acostumat. Fins i tot tinc clar que aquest Nadal no podré viatjar per no perdre entrenaments i preparació amb l´Avià» apunta André Solorzano. Com ell, hi ha un altre jugador, Matias Rubio, que és d´El Salvador i que està jugant com a central a l´Igualada, també a Primera Catalana.

Es dóna el cas que, segons la reglamentació vigent de la Federació Espanyola de futbol, els estrangers sense passaport comunitari no poden fitxar a Tercera Divisió. A Segona B, l´obligació és disposar de sis jugadors amb fitxa professional per equip, però cadascuna val 15.000 euros; per això, els clubs solen incorporar jugadors que ja disposen d´aquesta fitxa. A Segona i Primera Divisió, lògicament tots els futbolistes són professionals.

Via burocràtica

En el cas d´André Musa Solorzano hi ha una via burocràtica per aconseguir la doble nacionalitat, ja que el seu avi patern era de Girona. Tot i això, segons el jugador «no és tan fàcil perquè el meu pare no es va nacionalitzar espanyol i això ho complica tot». Solorzano juga de migcampista polivalent, sobretot al doble pivot, tot i que admet que ara mateix «a causa de la lesió del genoll encara no estic en el millor moment, em falta ritme; per això m´estic preparant amb sessions extres al gimnàs per arribar al meu punt àlgid».

Del futbol de Guatemala, André Musa Solorzano apunta que «es paga prou bé, però cal fer-hi canvis organitzatius. Ara per ara no em motiva jugar allà».