La ultrafondista manresana establerta a Berga Núria Picas va arribar ahir a Kàtmandu per tal de completar el que no va poder fer fa dos anys per culpa d'un terratrèmol, el cim del Makalu, de 8.480 metres d'alçada, el cinquè més alt de la Terra. Picas fa aquesta expedició acompanyada del manresà Xavi Batriu i del berguedà Salva Figueras, i ahir van poder saber de primera mà quin és el camí que els espera. Qui els ho va explicar no va ser qualsevol, sinó els dos veterans expedicionaris manresans que van fer el Makalu per la mateixa via el 1976, Jordi Camprubí, de 68 anys, i Jordi Vinyoli, de 60.

Tots dos acaben d'ascendir tres dels cims que Picas haurà de fer en el camí cap al Makalu. Han dut a terme una dura travessa per tres colls alts i complicats, el Sherpani Col, de 6.200 metres; el West Col, de 6.150, i l'Amphu Labsta Col, de 5.845. Ahir, l'expedició de Camprubí i Vinyoli i la de Picas van coincidir, i els primers van explicar les característiques del terreny als seus successors.

Així, segons va explicar ahir Picas a Regió7, «hem comprat totes les coses que ens feien falta i hem trobat Camprubí i Vinyoli, que ens han explicat la ruta que hem de fer, passant pels tres colls, que ells van fer a l'inrevés. Un cop els haguem superat, arribarem al camp base avançat del Makalu. Aquest dijous al matí agafem l'avió de Kàtmandu a Lukla i comencem el tresc de l'Everest, que durarà uns catorze dies».

Bons consellers

Picas no dubta de titllar de «bons consellers» els dos veterans expedicionaris, que van fer els tres cims després de començar la travessa a la ciutat de Taplejung. Després van anar al camp base del Kanchenjunga, de 8.586 metres, el tercer cim més alt del món i fronterer amb el Sikkim.

A continuació, Camprubí i Vinyoli van passar pel camp base del Makalu, el cim que tots dos van fer el 1976 i les últimes etapes del qual van transcórrer pels tres colls abans esmentats, que van trobar amb condicions difícils de neu i glaç. Per tal d'ascendir-hi van fer falta instal·lacions de cordes fixes i altres elements de seguretat. Esperen ser a Manresa diumenge.