La celebració a Manresa dels campionats de Catalunya per a discapacitats intel·lectuals de quatre modalitats esportives, gimnàstica artística i rítmica, handbol i hoquei interior o adaptat, va convertir la capital del Bages en el centre neuràlgic de l'esport més pur i autèntic, almenys per un diumenge.

L'entitat ACELL-Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual va ser l'organitzadora de les activitats, en col·laboració amb l'Ajuntament de Manresa i Special Olympics Catalunya, i amb el suport indispensable de la Fundació Ampans, Club de Gimnàstica EGIBA, l'escola Joviat i el Club Patí Manresa.

L'Espai Andreu Vivó i Tomàs del Complex esportiu Vell Congost va acollir les competicions de gimnàstica rítmica i artística, tutelades pels tècnics de l'EGIBA. Durant la matinal van celebrar-se les proves de gimnàstica artística. La barra d'equilibris, el salt o salt de poltre, segons el nivell i les possibilitats psicomotrius del gimnasta, i els exercicis de terra van acaparar l'atenció de públic i esportistes, mentre joves gimnastes de l'EGIBA amenitzaven els espais entre una i altra prova amb acrobàtiques exhibicions.

Amb una ambientació olímpica

Fins a una cinquantena de gimnastes adscrits a set clubs diferents de poblacions com Manresa, Barcelona, Lleida, Balaguer, Terrassa, Ripollet i Esplugues van competir en un gimnàs ambientat amb reminiscències olímpiques i dotat d'una acurada selecció musical. La desfilada inicial de tots els gimnastes i la presentació individualitzada de cadascun d'ells abans d'afrontar tots i cadascun dels reptes esportius del dia van emfatitzar la vàlua i la gosadia dels protagonistes. El centenar d'espectadors que omplien les graderies completaven un escenari idoni per viure el campionat.

En el decurs de la tarda, les proves de gimnàstica rítmica (cèrcol, pilota i cinta) van prendre el relleu. La jornada va allargar-se més del previst i no es va cloure fins a dos quarts de nou del vespre.

El protagonisme de les persones especials va transcendir el marc estrictament esportiu. Montse Barat, coordinadora pedagògica del Centre Ocupacional de Fundació Ampans, es responsabilitzava de «coordinar deu voluntaris adscrits al centre o al Servei d'Inserció Laboral que en dos torns, de matí i tarda, realitzen tasques de recepció i informació al públic o de gestió dels marcadors electrònics. És una forma més de deixar palesa la seva utilitat en molts àmbits socials i en el món de l'empresa».

Els gimnastes de casa nostra que hi van prendre part van obtenir una substancial collita de medalles. Amaya Valentín, Tània Cordón i Julie Olivé van assolir-ne quatre cadascuna. En la categoria sènior femení (nivell II), Valentín va signar l'or en pilota i plata en la barra d'equilibris, el salt i l'exercici de terra, mentre que Cordón va imposar-se en aquesta darrera modalitat, va situar-se en segona posició en pilota i va obtenir el bronze en el salt i la barra. Per la seva part, la juvenil Julie Olivé (nivell II) va obtenir l'or en els exercicis de terra i pilota, i va quedar en quarta posició en barra i salt. En la mateixa categoria d'edat, però en la competició de nivell I, Anna Torres va ser primera en salt, segona en barra i tercera en terra.

Un altre triplet va aconseguir-lo la gimnasta infantil Júlia Rueda (nivell I). Or en salt, plata en barra i bronze en terra. Finalment, Carles Calavera, en la prova sènior masculina (nivell II), va aconseguir el primer lloc en terra i el segon en salt

Paral·lelament, el Nou Congost acollia la competició d'handbol. Vuit equips dividits en dos grups de quatre, segons les capacitats dels seus jugadors, van disputar sengles quadrangulars des de les deu del matí fins a les sis de la tarda. A les graderies s'aplegaven una cinquantena d'espectadors, un públic passional i entès. En el nivell I va imposar-se l'EE Dragons (Barcelona), i el reusenc Bellisens assolia el triomf en el nivell II.

Descobrir l'hoquei adaptat

L'assistència al Pujolet permetia descobrir l'hoquei interior o adaptat. Aquesta modalitat esportiva es juga en un camp i amb una porteria d'hoquei patins. Els jugadors porten uns estics sense pala amb la punta arrodonida de niló, que permet controlar, passar i transformar els gols amb un disc d'espart recosit amb cuir que llisca sobre el parquet. Després de disputar dos triangulars classificatoris durant el matí, els equips van dirimir a la tarda la classificació final.

El GSIS Barcanova va quedar cinquè en vèncer per 6 a 5 davant el CC Sant Tomàs Parmo/CP Voltregà. El debutant CH Ripollet va imposar-se (5 a 1) al Flor de Maig (Cerda-nyola) en el partit pel tercer i quart lloc, mentre que el TEB (Barcelona) va proclamar-se campió en gua-nyar davant El Vilar/CP Malgrat per 6 a 2 en la final.