Encara que els detectius privats puguin sobreviure actualment gràcies als assumptes laborals i civils, el cert és que la crisi econòmica ha provocat un descens molt important del nombre de casos a investigar. Ara tots els professionals admeten que només reben una mitjana de quatre o cinc encàrrecs el mes, una xifra que, en els anys de bonança econòmica, es podia arribar a multiplicar per cinc.

L'investigador manresà Johann's Lid explica que "actualment, al mes, potser rebem una mitjana de deu o dotze feines, però la majoria només són comprovacions que et porten dues o tres hores de feina a tot estirar. De casos importants a investigar, els que et porten més d'un dia de feina, només en tenim, de mitjana, quatre o cinc el mes. Hi ha vegades que set o vuit i n'hi ha d'altres que amb prou feines un parell". En canvi, fa uns anys, abans de la crisi, "potser teníem 20 o 25 encàrrecs el mes. És clar, la diferència es nota molt, sí", afegeix. A més, assenyala que "els últims dos anys, no hem tocat gens els preus, són els mateixos". I, tot i així, molts clients intenten regatejar el preu al màxim. "Abans, hi havia empreses que no posaven cap problema a pagar-te 3.000 o 4.000 euros per una feina. Ara, a vegades, fins i tot per a un pressupost de 1.000 euros t'hi posen traves", assegura.

Molts menys particulars

També el detectiu Albert, que treballa entre Igualada i Vilafranca del Penedès, assegura que ha notat considerablement la crisi. "Quan em vaig establir aquí al Penedès ara fa prop de tres anys, quan encara no es notaven els efectes de la crisi, tenia una mitjana de set o vuit encàrrecs el mes. Ara, en canvi, solen ser la meitat, quatre o cinc", afirma. "El descens de treball es deu sobretot als particulars, que és a qui afecta més la crisi i, per tant, no tenen el volum econòmic suficient per afrontar un seguiment de dos o tres dies", explica l'Albert. També les empreses han reduït força les investigacions: "és clar, moltes no s'arrisquen a invertir diners en un detectiu i, a més, hi ha empreses que han tancat.

De totes maneres, constata l'Albert, en el seu cas considera que està de sort perquè és l'únic detectiu privat que treballa en la zona del Penedès. "Abans que arribés jo, no hi havia cap investigador en aquest àmbit i aleshores els encàrrecs s'havien de fer directament a empreses de detectius de Barcelona. Ara, en canvi, per proximitat geogràfica, la gent sol encarregar-m'ho a mi. Fa tres anys, jo provenia de Barcelona i, per tant, els inicis van ser difícils per fer-me un nom a la zona. Però el fet de no haver-hi cap altre detectiu hi ha ajudat. De fet, aquest va ser el motiu principal que m'establís aquí al Penedès. Estava fart de dependre de les feines que m'encomanaven les empreses de Barcelona", explica.

Inicis difícils

En canvi, Johann's Lid ja fa vint anys que treballa a Manresa. En el seu cas, també havia començat fent col·laboracions amb altres empreses fins que es va decidir a establir-se pel seu compte. "Em va costar molt poder arrencar. Fins que no et comencen a conèixer els clients, esl advocats, les empreses... poden passar tranquil·lament quatre o cinc anys. Ara, amb la crisi, hauria estat impossible poder començar el negoci. Sense contactes i tal com està la situació, seria totalment inviable", afirma.