La Policia Nacional va desarticular a Manresa el 9 de juny passat una organització que tenia tancades diverses dones per obligar-les a prostituir-se i va detenir sis dels membres de la banda, que anunciava els serveis sexuals de les seves víctimes des de feia set anys. Segons ha concretat aquest dimarts la Policia Nacional, l'operació, denominada "Avutarda" i avançada per Regió7, va aconseguir alliberar deu dones, una de les quals va estar tancada i privada d'aliments fins que va accedir a prostituir-se.

La xarxa estava liderada per un home d'origen ucraïnès juntament amb la seva parella sentimental i la seva germana, que han estat arrestats acusats dels delictes de pertinença a organització criminal, proxenetisme i delictes contra els drets dels treballadors.

Les dones, de diferents nacionalitats, inclosa l'espanyola, eren captades mitjançant anuncis de falses promeses de treball que l'organització publicava a la premsa i Internet. Moltes de les dones es trobaven en situació administrativa irregular, cosa que les posava en una situació de vulnerabilitat que la banda aprofitada per obligar-les a exercir la prostitució.

Set registres a la capital del Bages

Els agents van efectuar set registres domiciliaris a Manresa en els quals van intervenir més de 75.000 euros en efectiu, 11 telèfons mòbils, 3 ordinadors, joies i nombrosa documentació relacionada amb l'explotació sexual de les víctimes, com enviaments de diners a l'estranger, llibretes bancàries i resguards d'anuncis dels prostíbuls.

La denúncia d'una dona enganyada, inici de la investigació

La investigació va començar quan els agents van identificar una dona, de nacionalitat espanyola, que va denunciar que havia estat enganyada amb una falsa oferta de feina i que va ser traslladada des de València fins a Manresa, on va comprovar que no existia la feina promès i on li van dir que havia d'exercir la prostitució.

En negar-s'hi, els seus captors la van tancar en un pis i la van privar d'aliments fins que van aconseguir doblegar la seva voluntat i que acceptés mantenir relacions sexuals a canvi de diners, que l'organització es quedava.

Exercir la prostitució 24 hores al dia

Segons la policia, les víctimes eren obligades a exercir la prostitució en pisos clandestins, on eren tancades perquè exercissin l'activitat durant les 24 hores del dia i eren controlades en tot moment pels seus explotadors a través de càmeres de vídeo que tenien instal·lades als pisos.

"Mantenien a les víctimes en aquesta situació de captivitat per maximitzar els beneficis econòmics", han explicat els investigadors policials.

La policia ha documentat que la xarxa oferia els serveis sexuals de les seves víctimes des de 2008 en anuncis als diaris i a Internet i que s'havien gastat gairebé 75.000 euros en anuncis en premsa.

Els detinguts van comprar tres finques a la ciutat amb els diners guanyats

La gran quantitat de diners que la xarxa havia guanyat la va invertir en part en la compra de tres grans finques urbanes residencials a Manresa i una altra part l'enviava a Ucraïna.

L'operació, en la qual ha col·laborat la policia local de Manresa, s'emmarca en el pla del ministeri de l'Interior contra el Tràfic d'Éssers Humans amb Fins d'Explotació Sexual posat en marxa el 2013, quan es va crear la Brigada Central contra el Tràfic d'Éssers Humans, adscrita a la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional.

Amb la posada en marxa d'aquest pla, la Policia Nacional va activar la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'aquest tipus de delictes.

462 operacions contra a prostitució il·legal entre el 2013 i el 2014

Des d'abril del 2013 a desembre del 2014, la Policia Nacional va realitzar 462 operacions que es van saldar amb 1.450 detinguts i 11.751 víctimes potencials detectades, 774 de les quals van ser acollides per ONG.

En aquest mateix període, la policia va fer 963 actuacions conjuntes amb la Inspecció de Treball en l'àmbit de l'explotació sexual, i ha intervingut 29 milions d'euros a xarxes de tràfic de dones.

Des de gener, la Policia Nacional també ha posat en marxa una campanya de conscienciació en xarxes socials i mitjans de comunicació contra el tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual amb el lema "Amb la tracta, no hi ha tracte. Denuncia-ho".