La Guàrdia Civil va escorcollar ahir la seu de Convergència, després de detenir-ne l'administrador Andreu Viloca i el director d'Infraestructures de la Generalitat, Josep Antoni Rossell, a més de diversos empresaris i polítics, entre ells el conseller delegat de Copisa, per sospites de pagaments de comissions del 3% a la formació nacionalista.

Segons fonts pròximes al cas, l'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, és una nova fase del cas Petrum, en què s'investiga si CDC ha cobrat comissions il·legals del 3% de diverses empreses a canvi de l'adjudicació d'obra pública de l'administració catalana o de municipis controlats per la formació.

El despatx a la seu de la formació convergent ja va ser escorcollat en una fase prèvia de l'operació el mes d'agost `passat, i intervinguda nombrosa documentació, que un cop analitzada per la Guàrdia Civil ha donat peu a la nova línia d'investigació. Cap a les 10 del matí, els agents van conduir Viloca a la seu de CDC per iniciar l'escorcoll de les dependències del partit, ordenat pel jutge i que va ser dirigit in situ pels fiscals Anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda, que van ser al carrer Còrsega prop d'una hora. Juntament amb Viloca, també va ser detinguda la seva secretària, Anna Benítez, i l'exgerent de CDC Carles del Pozo.

Infraestructures.cat de la Generalitat -antigament GISA-, empresa dependent del departament d'Economia i que dirigeix el detingut Josep Antoni Rossell, també va ser escorcollada per la Guàrdia Civil, concretament el despatx de l'arrestat, a la recerca de documentació relacionada amb els contractes que se sospita que es van adjudicar irregularment.

Les detencions i escorcolls d'ahir corresponen a la tercera fase de l'operació Petrum, que investiga el jutjat número 1 del Vendrell. Així, el 28 d'agost passat, la Guàrdia Civil ja va entrar a la seu de la fundació de Convergència Democràtica de Catalunya en el marc de la mateixa operació. En aquella ocasió, es va escorcollar també el domicili de l'extresorer del partit Daniel Osácar, i els ajuntaments de Lloret de Mar, Figueres, Sant Celoni i Sant Cugat del Vallès, on suposadament s'hauria ubicat l'obra pública que s'està investigant.

La primera fase de l'operació, però, es va produir el 23 de juliol, quan s'haurien trobat documents que demostrarien pagaments de Teyco del 3% a la fundació CatDem, com a comissions per l'adjudicació d'obra pública. En aquella ocasió, es va detenir Jordi Sumarroca, conseller delegat de Teyco i fill del fundador de Convergència Democràtica de Catalunya Carles Sumarroca, i dos membres més de la seva família. A més, es va detenir l'exalcalde de Torredembarra Daniel Masagué, i el gestor Marià Júdez.

L'ombra del 3% s'estén

Amb l'operació desplegada ahir, l'ombra del 3% s'estén a més ajuntaments per sospites d'adjudicacions d'obres en etapes en què els dirigia CDC, i amenacen de convertir aquest cas en un dels més amargs amb els quals carrega el partit.

Des que fa deu anys l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall (PSC) va acusar de comissions CDC en ple debat parlamentari, cap de la mitja dotzena de casos de presumpta corrupció que assetgen la formació no havia apuntat tan directament al finançament de la formació nacionalista.En una fase prèvia del cas, els indicis de pagament de comissions es van centrar exclusivament en la fundació CatDem, però sobre la base de la documentació intervinguda a la seva seu el mes d'agost passat la investigació ha fet un salt i s'ha centrat directament en els comptes econòmics de la formació. Precisament, la fundació CatDem és en el punt de mira del cas del Palau de la Música, ara pendent de judici i que els últims anys ha sembrat dubtes sobre el finançament del partit.