Se senten desemparats perquè asseguren que fa més d'un any que pateixen l'incivisme i la inseguretat creada per un grup d'okupes, sense que ni l'Ajuntament de Manresa ni les policies hagin estat capaços de reconduir la situació. Amenaces, insults, tràfic de drogues, soroll, baralles a altes hores de la matinada... són algunes de les molèsties diàries que esmenten els veïns afectats de l'històric barri de les Escodines, sobretot els que viuen a l'entorn dels carrers Escodines, Sant Bartomeu i Montserrat.

Dimecres a la tarda, alguns d'ells van dir prou i es van encarar amb els incívics, que viuen en dos blocs del carrer Escodines, a prop de la cantonada amb el carrer Sant Bartomeu. Desenes de persones es van plantar a casa dels okupes i un dels veïns va tallar el carrer amb un contenidor per forçar la presència policial. L'acció va servir per donar visibilitat al conflicte i aquest dijous mateix l'Ajuntament va convocar els veïns a una reunió al Casal de les Escodines, divendres a 2/4 de 4 de la tarda. Els afectats estan disposats a manifestar-se per Manresa i ahir no descartaven fer accions de protesta durant la Fira Mediterrània.

"Fa més d'un any que en aquests pisos es trafica amb drogues i veus un anar i venir constant de joves, alguns menors d'edat. És el mercat de la droga. I la situació ha empitjorat els últims mesos", explicava un dels veïns més alterats, Bernat Bernabeu. "Gairebé cada nit i cada dia, hi ha sorolls i baralles. A la nit, no pots ni dormir. I al carrer ens han amenaçat de mort, ens han insultat, han entrat a robar als patis, s'encaren als cotxes... i quan es barallen entre ells criden, llancen ampolles des de les finestres al carrer...", afegia. "Els Mossos i la Policia Local han vingut molts cops, però només identifiquen alguns okupes i res més".

Aldarulls al barri de les Escodines de Manresa.

Els incidents de dimecres ja van estar precedits per aldarulls dimarts a la nit. Una altra veïna del carrer, Anna Cardona, ho explicava: "un grup d'okupes estava fent una festa sorollosa i un veí va trucar als Mossos. Els okupes es van posar xulos davant d'ells i, quan els Mossos van marxar, encara es van esverar més i van tirar ampolles per la finestra. La gent que passava pel carrer estava espantadíssima".

Dimecres a la tarda, la gota que va fer vessar el got va ser el llançament d'una altra ampolla de vidre al carrer, que va estar a punt de tocar una vianant. "Jo i alguns veïns més vam dir prou i vam anar fins davant de les cases dels okupes, per dir-los que n'estàvem farts", explicava Bernat Bernabeu. "De seguida, van començar a sortir altres veïns, homes, dones, nens, i es van unir a nosaltres. Érem una cinquantena. Els okupes també van sortir tots i es van ajuntar 20 o 25 nois", afirmava. Tot i les amenaces i els insults, no hi va haver cap agressió.

Els crits i les discussions sovintegen al barri, segons els veïns.

Durant els incidents, Bernabeu va decidir col·locar un contenidor al mig del carrer, per tallar-lo. "Volia provocar que vingués la policia i vegés què estava passant". L'arribada dels agents va servir per calmar els ànims dels concentrats, però a la nit es van repetir aldarulls. Els Mossos van detenir un jove de 26 anys amb nombrosos antecedents, i que tenia relació amb els okupes. El noi increpava i insultava els veïns i va agredir els agents.

"Jo a vegades no surto al carrer per por, sobretot a la nit", assegurava Anna Cardona a aquest diari. "A casa, ens han entrat a robar al pati i se'n van endur la barbacoa", va assegurar. "Ja fa més d'un any que tenim aquest conflicte, però la cosa està més alterada des del juliol. I cada cop que vénen els Mossos, quan se'n van, els okupes encara estan més esverats i ens amenacen", lamenta. "Els Mossos ens diuen que ells no hi poden fer res i que la solució per resoldre el conflicte és de l'Ajuntament", diu.

Tant Bernabeu com Cardona estan força disgustats amb l'Associació de Veïns, ja que diuen que, fins ara, no s'ha implicat activament en el problema. La presidenta de l'entitat veïnal, Carme Carrió, es va posar al costat dels afectats ahir: "veïns i comerciants tenen por. Ens sentim molt indefensos, ja que hi ha mal ambient, i amb aquesta gent, quan està alterada, no s'hi pot parlar". Carrió va assegurar que els Mossos han estat requerits "un o dos cops per setmana" de mitjana.

Una dona consumeix, presumptament, cocaïna a plena llum del dia al carrer de Montserrat de les Escodines. ARXIU PARTICULAR