Dimecres, dissabte, diumenge, dimarts al matí... En l'última setmana, nombrosos accidents han col·lapsat gairebé cada dia el tram sud de la C-55, entre Manresa i Monistrol, sense que la Generalitat hagi fet aixecar les barreres de l'autopista per oferir-la com a via alternativa, tot i que existeix un protocol per fer-ho. Fonts de la conselleria d'Interior, de qui depèn el Servei Català de Trànsit, van lamentar ahir a aquest diari la situació i van anunciar la convocatòria d'una reunió urgent amb els alcaldes del Bages per mirar d'agilitar el protocol d'alliberament del peatge.

La reunió, segons ja s'ha concretat, tindrà lloc aquest proper divendres al migdia a Barcelona. Hi assistirà el Consorci Viari (que agrupa el Consell Comarcal, l'Ajuntament de Manresa, el Montepio de Conductors, la Cambra de Comerç i entitats veïnals) i també diversos alcaldes del territori (es preveu que assisteixin el de Manresa, Valentí Junyent, i diversos batlles del Bages sud).

"No ens ha agradat què ha passat aquests dies a la C-55", admetien fonts de Trànsit aquest dimarts al vespre a Regió7. Ho feien poques hores després que el Consell Comarcal del Bages i el Consorci Viari de la Catalunya Central censuressin en un comunicat "els incompliments" per part de la Generalitat del protocol i demanessin una reunió urgent per abordar el problema.

La trobada, finalment, es farà divendres, i l'objectiu serà aquest: "buscar solucions per agilitar el protocol d'alliberament del peatge cada cop que es produeixi una incidència a la C-55", segons fonts d'Interior.

Les mateixes fonts van indicar que "no és fàcil" prendre la decisió d'alliberar el peatge, perquè, en el moment de l'accident, s'han de tenir en compte nombrosos factors, com ara el lloc del sinistre, les característiques de la via (que té una mitjana intermèdia que separa els carrils) i el temps que es trigaria a desviar els vehicles ja atrapats en el col·lapse, entre altres variables. "Tot això fa que els Mossos hagin de valorar diversos factors per desviar el trànsit, perquè la decisió, depenent de la situació, pot ser encara més perjudicial per a l'usuari", assegura Interior. "Ens agradaria poder trobar alguna solució consensuada amb el territori per poder agilitar el protocol i evitar que es tornin a produir aquestes situacions", conclou.

La reunió havia estat demanada pels responsables polítics del Bages, davant l'evidència dels darrers dies que la Generalitat "no compleix" el protocol per aixecar el peatge cada cop que es produeixi una incidència a la C-55. El president del Consorci Viari, Joan Badia (ERC), va denunciar que "s'ha demostrat sobradament que el protocol és inoperatiu, i que s'ha de canviar i modificar urgentment". Segons va afegir, "la manca de coordinació dins el departament és inadmissible i el territori no pot permetre que es continuïn produint aquestes situacions tan sovint".

Per la seva banda, el president del Consell d'Alcaldes, Ferran Estruch, també va qualificar la situació "d'insostenible". Segons va manifestar, "els alcaldes estan decebuts amb els protocols de resposta, es passen la pilota els uns als altres i estem disposats a reclamar responsabilitats". Finalment, el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, té previst fer arribar directament al conseller Rull "la indignació" durant l'acte que se celebra avui a la Generalitat per reivindicar el traspàs de Rodalies al Govern de Catalunya.

L'embús més important es va produir diumenge a la tarda, quan un accident a Castellbell va provocar cues d'onze quilòmetres a la C-55 en sentit Barcelona. Dimecres passat, un accident en hora punta a Sant Vicenç també va col·lapsar la C-55. Ahir al matí, una topada a Monistrol va tornar a embussar la C-55. Els últims dies, també hi ha hagut accidents lleus que han causat talls.