El SEM i els hospitals unifiquen les maniobres als accidentats

L'objectiu és minimitzar les possibles lesions que pateixen els pacients molt greus en els trasllats als centres sanitaris

18.02.2017 | 00:20
Trasllat d´un motorista accidentat a Lladurs, en una imatge d´arxiu

El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i els hospitals catalans treballaran a partir d'ara amb un nou protocol per atendre les víctimes d'accidents, de manera que se sistematitza una manera d'actuar entre tots els centres hospitalaris amb l'objectiu de minimitzar les possibles lesions que pateixen aquests pacients en els trasllats als centres hospitalaris i evitar-ne les conseqüències. El protocol s'incorpora al codi de Pacient Politraumàtic, que el 2015 va ser activat en 8.744 casos, el 5% dels quals van ser casos crítics i el 10% molt greus. La majoria de traumatismes, el 60%, són per accidents de trànsit, i el 25% són traumatismes produïts per caigudes.

Fins ara, durant la transferència d'un pacient crític per traumatisme (és a dir, durant el procés del canvi de llitera de l'ambulància a l'hospital) sorgien de vegades algunes discrepàncies perquè cada hospital tenia el seu sistema. Per aquest motiu, el SEM i els hospitals catalans han elaborat un nou protocol que pretén sistematitzar aquestes maniobres i facilitar la feina dels professionals implicats. Així ho ha explicat la coordinadora del protocol, Marta Olivé, que diu que fins ara «no es feia malament» però que l'acord, de consens, és «més metòdic», de manera que s'estableix quina és la manera «més simple i més segura», assenyala.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema