La jutgessa del Penal 1 de Manresa ha absolt Pere Farré, exalcalde de Vilada, d'un presumpte delicte urbanístic de prevaricació. La sentència conclou que Farré queda lliure de l'acusació d'haver comès una irregularitat urbanística l'any 2008, quan es van reparcel·lar uns terrenys i el consistori no va reclamar als propietaris el 10% que, segons la Llei d'Urbanisme, s'hauria d'haver cedit gratuïtament a l'Ajuntament. En aquest cas, el 10% consistia en la propietat de tres parcel·les, o bé el seu valor econòmic estimat en més de 170.000 euros. Durant el judici, la fiscalia li demanava deu anys d'inhabilitació, però després de la sentència Pere Farré podrà continuar com a cap de l'oposició al consistori berguedà i com a conseller de Medi Natural al Consell Comarcal.

Els fets de què la jutgessa ha absolt l'exalcalde de Vilada, Pere Farré, es remunten al 2008. En una reparcel·lació aprovada per l'alcalde, l'Ajuntament va renunciar al 10% de cessió gratuïta de l'aprofitament urbanístic que, segons argumentava la fiscalia, pertocava per llei al consistori. L'alcalde va aprovar la reparcel·lació malgrat l'oposició de l'arquitecte i de la secretària municipal, que la desaconsellaven fins que l'Ajuntament no obtingués el 10% de l'aprofitament dels terrenys. En aquest cas, el 10% consistia en la propietat de tres parcel·les, o bé el seu valor econòmic, estimat en més de 170.000 euros.

Pere Farré, però, va renunciar a la cessió gratuïta perquè, segons va explicar durant el judici, el consistori ja es donava per compensat per un conveni signat l'any 1995, a través del qual el promotor Francesc Picas va cedir gratuïtament a l'Ajuntament 3.650 metres quadrats d'uns altres terrenys del municipi, on el consistori va construir una part de la nova zona esportiva. El fiscal posava en dubte l'operació i va subratllar en el seu escrit que la reparcel·lació es va fer quan el fill d'un dels promotors interessats, Francesc Picas, era regidor del govern local que ell presidia.

Pere Farré va ser alcalde de Vilada entre el 2007 i el 2015, i actualment encara és regidor de CiU i cap de l'oposició, a més de conseller al Consell Comarcal del Berguedà.