L´Ajuntament de Manresa ha programat per als mesos d´estiu diverses obres que impliquen una afectació important a la mobilitat de la ciutat. Les dates d´inici i durada dels treballs són orientatives perquè poden variar per causes tècniques o climatològiques i es faran els avisos corresponents als veïns abans de cada intervenció. Durant la Festa Major les obres estaran aturades i els recorreguts afectats s´obriran al trànsit.

Les obres que es faran a la ciutat aquest estiu han estat presentades aquest dijous al migdia pel regidor d´Urbanisme, Paisatge i Mobilitat de l´Ajuntament de Manresa; Ramon Bacardit; i el director tècnic d'Aigües de Manresa; Fredi Puig. Bacardit ha manifestat que durant aquest estiu "s´han programat unes obres importants que hem concentrat en aquestes dates per intentar molestar el mínim possible als ciutadans". Per al regidor d´Urbanisme "gairebé totes les actuacions estan vinculades al clavegueram i dos de les més importants, al Passeig del Riu - Plaça de la Reforma i la del carrer Indústria significaran un pas important per reduir els col·lapses habituals de trànsit per inundacions".

El regidor ha dit també que a l´hora de programar les actuacions s´han tingut en compte "els criteris d´eficiència i coordinació entre l´Ajuntament de Manresa i Aigües de Manresa, tant per a l´eficiència econòmica com per a reduir l´impacte sobre la ciutadania".

Bacardit ha avançat que, quan es facin les obres de clavegueram i reasfaltat al carrer Maternitat d´Elna, es prohibirà el gir a l´esquerra a aquest carrer des de la carretera de Vic "amb l´objectiu de garantir els dos carrils d´entrada a la ciutat i evitar el coll d´ampolla que aquest gir provocava".

Per la seva part, Puig ha explicat les característiques tècniques i afectacions que tindran de totes les actuacions en els quals prendrà part Aigües de Manresa i ha destacat que l´ob ra que es portarà a terme a la Plaça de la Reforma-Passeig del Riu "serà un actuació de gran envergadura que doblarà la capacitat de sortida d´aquet col·lector que origina problemes en cas de pluges fortes". Segons el director d´Aigües de Manresa aquesta obra haurà de finalitzar abans del 15 d´agost.

Pel fa al carrer Indústria, Puig ha afirmat que "´actuació resoldrà de forma important les inundacions en aquest punt", si bé ha volgut recalcar que "en temes de clavegueram i desguàs d´aigües mai no es pot dir que els problemes es resolen definitivament perquè depèn de la intensitat de les pluges, però sí que en reduirà l´impacte actual".

A banda d´aquestes actuacions previstes, hi poden haver altres obres no programades a causa d´alguna averia o incidència puntua l que requeriran l´elaboració d´un pla de mobilitat concret en cada cas. Durant la Festa Major s´aturaran les obres i els carrers afectats estaran oberts al trànsit.

La previsió de les principals obres són:

Millora clavegueram Plaça Reforma-Passeig del Riu

- Actuació. Millora del clavegueram, associat a una actuació de millora de la inundabilitat del Passeig del Riu en casos de fortes pluges.

- Afectacions al trànsit

- Fase 1. Durada de 5 setmanes. En aquesta primera fase de les obres es mantindrà un carril a la baixada de la Reforma regulat en pas alternatiu per semàfors (coordinat amb el semàfor del Passeig del Riu).

- Fase 2.1. Durada de 4 setmanes. En aquesta segona fase de les obres s´obre a la circulació la baixada de la Reforma, i s´ocupa un carril de circulació al Passeig del Riu. Es manté un carril de circulació al Passeig del Riu en pas alternatiu regulat per semàfors.

- Fase 2.2. Durada 3 dies. Dins el període de la fase 2.1 es tallarà co mpletament al trànsit el Passeig del Riu durant tres dies (coincidint amb un cap de setmana). Es senyalitzarà desviament del trànsit per pont de la Reforma i pont de Sant Francesc.

- Fase 3. Durada 3 setmanes. Tall de trànsit complet a la plaça de la Reforma. Entre pont de la Reforma i pàrking de la Reforma. Es senyalitza la baixada de la Reforma com a carrer tallat amb accés al pàrking des del passeig del Riu. L´accés i sortida a la plaça de la Reforma es realitzarà des del pont de la Reforma. Desviament L8 bus urbà per passeig del Riu, es trasllada la parada de l´estació al Passeig del Riu.

Aquestes obres, que començaran l´11 de juny i tenen una durada d´execució de 12 setmanes, tenen per objectiu resoldre el problema del desguàs del col·lector de clavegueram que recull la conca d´unes 11 hectàrees, co mpresa entre la plaça de l´Ajuntament, el carrer del Born i el carrer d´Alfons XII, i que desguassa al riu Cardener sota el Pont de la Reforma.

La claveguera presenta problemes, des de fa anys, en el punt de desguàs al costat del Pont de la Reforma i que es manifesten, quan hi ha pluges d´una certa intensitat, provocant la inundació del Passeig del Riu, just sota l´esmentat Pont.

Les causes del problema són diverses :

€ Una reducció de secció en el seu tram final.

€ El poc desnivell disponible, a la desembocadura de la claveguera, entre la calçada del Passeig del Riu i el mateix riu.

€ L´embussament dels drenatges de la calçada per les fulles del arbres.

€ La superposició de diverses infraestructures soterrades que s´entrecreuen en aquest punt (claveguera, col·lector de salmorres i col·lecto r general).

Les obres projectades resolen aquest problema allargant la claveguera des del pou de caiguda de la plaça de la Reforma (punt on es van finalitzar la nova xarxa de clavegueram construïda amb la urbanització de la plaça) fins el punt on el rasant del Passeig del Riu permet el creuament de la claveguera amb les altres infraestructures.

El col·lector projectat es construirà amb tub circular de 1.200 mm de diàmetre interior i presenta un important increment de la capacitat de desguàs respecte l´existent. A més, millora la connexió de les aigües residuals amb el col·lector general, dotant-la de mecanismes de seguretat amb la instal·lació d´un sistema telecontrolat per l´avís de sobreeiximent del col·lector.

L´obra projectada té alguns punts amb excavacions de fins a 5 metres de fondària. S& rsquo;ha previst la execució de l´obra per fases i amb dispositius especials d´estintolament del terreny per tal de minimitzar, dins el possible, l´afecció al trànsit rodat. També caldrà desviar el col·lector de salmorres en el punt en que s´encreuin ambdues infraestructures.

El termini d´execució s´ha previst en dotze setmanes i el pressupost de contracte de l´obra és de 235.679,67 € IVA inclòs.

Finalització obres clavegueram al carrer Indústria

- Actuació: pavimentació intersecció carrer Indústria amb carretera de Vic, per millora del ferm.

- Afectacions al trànsit. Tall carrer Indústria entre carretera de Vic i carrer Sant Antoni Ma Claret. Accés al carrer Sant Antoni Ma Claret i túnel Indústria per carrer Maternitat d´Elna i Indústria. Desviament transport públic urbà.

- Durada obres. 1 dia. Previsió 7 de juny.

Millora clavegueram carrer Maternitat d´Elna

- Actuació. Millora clavegueram, associada a una repavimentació del carrer, que actualment està en mal estat.

Un cop finalitzada l´obra es traslladarà l´àrea de contenidors i la càrrega i descàrrega de la carretera de Vic nº181 al carrer Maternitat d´Elna, de manera que es disposarà de dos carrils d´entrada ciutat lliures per la circulació, millorant la fluïdesa del trànsit fins a la plaça Bonavista.

Aquesta mesura va associada a la prohibició del gir a l´esquerra que hi ha venint de la carretera de Vic a Maternitat d´Elna, el gir alternatiu serà a la rotonda de Prat de la Riba.

- Afectacions al trànsit. El tall de trànsit serà complet durant el termini de l´obra. Es mantindrà accés a guals i activitats segons l´estat de les obres. L´accés a l´estació d´autobusos i Estació de FGC- Manresa Alta serà per la carretera Santpedor.

- Durada obres. La data d´inici prevista és l´11 de juny, i té una durada d´execució de 6 setmanes.

Millora clavegueram Metge Planes-carrer Nou

- Actuació: millora clavegueram carrers Metge Planes i tram final carrer Nou (entre carrer Metge Planes i carrer de Sant Miquel).

- Afectacions al trànsit. El tall de trànsit serà complet. Es mantindrà itinerari de vianants. S´ordena el carrer Nou i el carrer Pedregar com a carrers tallats a la circulació. Es permet accés restringit a veïns i activitats.

- Durada obres. La data d´inici prevista és el 9 de juliol, i té una durada d´execució de 6 setmanes. Es preveu que finalitzin les obres abans de la Festa Major.

Millora clavegueram carrer Sant Cristòfol

- Actuació. Millora clavegueram carrer Sant Cristòfol entre carrer Sant Joan d´en Coll i carretera de Vic. Amb aquesta actuació es preveu millorar la inundabilitat del túnel d´Indústria, en casos de fortes pluges.

- Afectacions al trànsit. Ocupació de dos dels tres carrils de circulació del carrer Sant Cristòfol entre el carrer Sant Joan d´en Coll i la carretera de Vic.

- Durada obres. La data d´inici prevista és el 16 de juliol, i té una durada d´execució de 5 setmanes. Es preveu que finalitzin les obres abans de la Festa Major.

Ampliació del cam í d´accés carrer Joan Maragall

- Actuació. Ampliació del Camí de Cal Xerraire entre Passatge Padró i carrer de Joan Maragall. Associat a una millora de la xarxa de clavegueram i distribució d´aigua.

- Afectacions al trànsit. Talls puntuals del tram de carrer que s´està ampliant. Accés veïns per carretera c-37z.

- Durada obres. Es van iniciar les obres el 7 de maig i tenen una durada prevista de 10 setmanes.

A banda d´aquestes actuacions, s´ha preparat també un pla de mobilitat per les obres de canalització elèctrica entre l´Hospital de Sant Joan de Déu i l´estació transformadora, que encara no tenen data definitiva però que també es podrien fer aquest estiu.