El pessebre vivent del Pont Llarg es va estrenar ahir a Manresa amb èxit. Tant que la gentada que va anar a veure´l va desbordar en un primer moment l´organització.

Quan encara faltaven vint minuts perquè comencés la representació nadalenca ja hi havia gent fent cua a l´entrada, a prop de la rotonda del final de l´avinguda Universitària, tocant al camí de Joncadella. Mentrestant figurants i tècnics, en total més d´un centenar, acabaven de polir els darrers detalls per tenir-ho tot a punt a l´hora de començar.

Els organitzadors van convertir el recorregut que va des d´una de les primeres cases del Poal, can Satasusana, fins a la plaça de l´església de la Mion, pastors itinerants feien de guia als visitants. En alguns moments no donaven l´abast, ja que la llargada del recorregut i la falta de senyalització despistaven els visitants, que no sabien per on havien d´anar i que en algun moment es creuaven amb els que encara havien d´entrar. Un cop resolt el problema inicial, el pessebre vivent va transcórrer sense cap problema.

En aquest escenari l´aqüeducte medieval del Pont Llarg va tenir un protagonisme destacat. A part del component nadalenc de l'espectacle, els organitzadors també volien donar a conèixer aquest element del patrimoni patrimoni històric de la ciutat que consideren «poc caescenes d'oficis com el de ferrer, cisteller o picapedrer al costat d'altres de casolanes de la vida quotidiana. No hi va faltar un punt de protesta. Sota d'un dels arcs es podia llegir: casa en mans del banc. Família desnonada. També cridava l´atenció un grup de joves dimonis que interpretaven una coreografia al Pont Llarg i que cridava l´atenció dels visitants.

Mercat a la plaça

El pessebre vinent continuava en direcció a l'avinguda Universitària, cap al barri de la Mion. Hi havia representacions de rentadores de roba, llenyataires i pagesos que conreaven l'hort. Ja a la plaça de l'església de l'Esperança s'hi podia trobar un gran mercat de l'època amb tota mena de productes com animals de granja, pa, teles, verdura, fruita i herbes remeieres, i un nombrós grup de pastors que també cantaven nadales. A la mateixa plaça hi havia l'escena del naixement en la qual no faltava la mula, encara que no hi havia el bou. També hi va haver la visita dels Reis d'Orient, que van arribar al barri amb cavall.

L'organització del pessebre vivent ha estat a càrrec d'una comissió formada bàsicament per veïns del barri de la Mion i del Poal. Els orígens del pessebre del Pont Llarg cal buscar-los al que durant més de 30 anys es va celebrar a la Mion, als baixos de l´església, i que tenia un format familiar. Aquest any els organitzadors van tenir la pensada d´obrir-lo a la ciutat, implicar-hi més gent i fer-lo més gran. Tant pel que fa al número de participants en les diferents escenes com de visitants, el pessebre del Pont Llarg es va convertir ahir en un dels més multitudinaris de Manresa. Dues de les ànimes de l´històric pessebre de la Mion, Matilde Puigrodon i Carles Valero, continuen formant part de la comissió organitzadora.