El Govern català va distingir ahir 27 persones i 15 entitats amb la Creu de Sant Jordi. D'aquestes, cinc són de la Catalunya Central, entre les quals l'historiador i monjo de Montserrat Hilari Reguer i la joiera manresana Rosa Oriol, de la firma Tous, i impulsora de la fundació que té el mateix nom.

L'acte es va fer al Palau de la Generalitat. De Reguer es va destacar el seu compromís social i amb la catalanitat "des d'una destacada contribució a la historiografia com a autor, entre d'altres, de llibres sobre història política i religiosa.

La Creu de Sant Jordi a Rosa Oriol, joiera nascuda a Manresa, se li va atorgar per haver dut a terme, juntament amb el seu marit, Salvador Tous, l'expansió a escala internacional d'una empresa d'origen familiar. Amb la distinció també se li ha reconegut la tasca solidària com a presidenta honorífica de la Fundació Rosa Oriol, "que treballa per persones i col·lectius en risc d'exclusió social".

A més a més de Reguer i Oriol, també van rebre la distinció el cartellista cinematogràfic Macari Gómez, Mac, nascut a Reus i establert a Olesa de Montserrat, i al promotor cultural nascut a Manresa Josep Maria Busquets, estretament lligat a institucions com el Liceu o el Palau de la Música. Així mateix es va atorgar a l'editor nascut a Gironella però molt vinculat a Lleida Lluís Pagès per la seva activitat cultural i empresarial i, sobretot, per la seva aposta pel llibre català des del segell Pagès Editors.