La Fundació Rosa Oriol ha inaugurat aquest dimecres a Manresa un nou espai per donar feina a dones que es trobin amb risc d'exclusió social. 'El cosidor' és un projecte que arrenca amb cinc treballadores i un grup de voluntaris amb l'objectiu de teixir creacions pròpies però també de fer encàrrecs. La directora del centre, Isabel Carmona, ha explicat que en els propers mesos es constituirà legalment l'empresa perquè cada cop més dones es puguin afegir al projecte. "Fa set anys que estic a Manresa i aquesta és la millor feina que he fet mai", ha relatat la Dora, que és originària de Ghana. De la seva banda, la Farah, que és nascuda al Marroc, assegura que el cosidor li ha canviat "totalment" la vida.

El Cosidor va néixer fa dos anys com a espai d'aprenentatge i convivència de dones estrangeres que es trobaven en situació de risc d'exclusió. Durant aquest temps, les dones han participat en tallers de confecció i manualitats per aprendre l'ofici i, ara, ja estan preparades per guanyar-s'hi la vida. Per això, la Fundació Rosa Oriol ha cedit un local al carrer Alcalde Armengol de Manresa per constituir un negoci on les usuàries començaran a fer feines per encàrrec, però també creacions pròpies.

La presidenta honorífica de la fundació, Rosa Oriol, s'ha mostrat molt satisfeta amb la inauguració del local i ha expressat que "poder donar feina a aquestes dones i ajudar-les a aprendre mica en mica a aprendre un ofici fins que arriba el moment d'independitzar-se, és molt important". La seva filla i presidenta de la fundació, Rosa Tous, ha destacat la feina dels voluntaris per tirar endavant el projecte i també totes les usuàries que s'hi han interessat.

De moment, el Cosidor donarà feina a cinc dones però la intenció és anar ampliant el nombre de treballadores a mesura que augmenti el volum de feina. Ara, la fundació estudiarà quina és la millor fórmula jurídica per constituir l'empresa i les dones s'hi puguin guanyar la vida. La coordinadora del projecte, Isabel Carmona, ha explicat que tortes les usuàries "estan molt contentes", ja que moltes d'elles "feia molt temps que no sortien de casa". La intenció és que al taller s'hi confeccioni roba ecològica i de proximitat, ja sigui de creació pròpia o per encàrrec.

De la seva banda, la portaveu de la fundació, Sor Lucia Caram, ha destacat que és molt important en un moment com l'actual que aquestes dones "facin l'esforç per aprendre un ofici per guanyar-se la vida". Segons Caram, a la majoria de dones del taller els agradava cosir però no eren professionals i "aquests darrers dos anys han après l'ofici i ara és el moment madur per constituir-se com a empresàries".

"Aquesta és la millor feina que he fet mai"

Les treballadors del Cosidor s'han mostrat molt satisfetes amb l'oportunitat que els ha donat la Fundació Rosa Oriol de participar en el projecte. Així ho expressava la Dora, una jove de 22 anys originària de Ghana, qui ha ressaltat que "abans d'entrar aquí no sabia com fer servir una màquina de cosir i ara, fins i tot, arreglo la roba dels meus nens quan es fa malbé". La Dora fa set anys que viu a Manresa i anteriorment havia viscut a Girona on treballava fent feines de neteja a l'aeroport. Per ella, aquesta és la "millor feina" que podia trobar.

La Farah és originària del Marroc i té 25 anys. Ella tampoc tenia experiència en l'ofici de cosidora i, fins i tot, "no sabia ni agafar una agulla", segons ha confessat ella mateixa. Assegura que el temps que porta implicada en el projecte li han canviat totalment la vida. "He après molt i, a part, aquest és un espai de convivència de família perquè ho compartim tot i estem molt bé, "ha relatat.