Les estadístiques són implacables: Manresa és la ciutat de Catalunya amb més pisos buits. Després que el consistori publiqués fa uns dies el seu recompte de 7.933 immobles -1.500 menys que els que diu l'Institut Nacional d'Estadística?-, Regió7 ha contactat amb una desena d'immobiliàries per esbrinar el perquè d'aquesta situació.

En aquest sentit, els professionals del gremi coincideixen a apuntar el nucli antic com el principal focus del problema, amb un nombrós estoc d'immobles abandonats ja irrecuperables i amb els que encara són habitables que no aconsegueixen atreure nous veïns. "És un cercle viciós. Si els pisos estan en mal estat, la gent no hi anirà a viure i no s'hi instal·larà comerç; però si no s'hi obren botigues, és difícil que ningú s'hi animi a fer res", explica Lourdes Farrés, responsable de Bonavista Gestió, buscant algunes raons per a l'escassa tirada que té el barri entre la clientela.

Responsables d'altres oficines comparteixen el seu punt de vista. "Sempre hi ha qui vol viure al barri vell per la comoditat de viure al centre o perquè li agrada la zona, però són molt pocs casos", afirma Vanessa Delgado, de Finques Dos de Maig, i apunta als veïns fidels del nucli històric com uns dels únics interessats a instal·lar-s'hi i que prefereixen aquest sector a d'altres (vegeu obertura de la pàgina 3).

Els motius de les renúncies a mudar-se als pisos buits que hi ha en aquest sector, diuen els preguntats, responen a diferents factors, que van des del mal estat d'algunes de les finques fins a l'esmentada manca d'activitat, passant per qüestions purament pràctiques com ara el fet que, a Manresa, el nucli històric no és al bell centre de la ciutat, tal com succeeix en altres municipis.

Una línia que Farrés il·lustra amb els problemes per accedir-hi en cotxe: "és difícil moure-s'hi, la mobilitat per dins el barri és complicada i costa trobar-hi aparcament, i tot això fa que molta gent es tiri enrere", expressa.

Xifres disparades

Més enllà dels motius de la desocupació d'immobles, bona part dels consultats subratllen altres aspectes d'aquesta problemàtica. Un d'ells és l'efecte tergiversador que, denuncien, té sobre la xifra total de pisos buits a la ciutat, que segons l'Ajuntament és de 7.933 immobles i segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE) de 9.434.