La població estacional és una estimació de les càrregues de població que suporta cada municipi. El càlcul inclou la gent no resident que té algun tipus de relació amb la ciutat, ja sigui perquè hi treballa, hi estudia o perquè hi passa algun període de temps, per exemple com a turista. També es descompten els residents que no fan vida al municipi (per aquest motiu el resultat pot ser negatiu).

La unitat de mesura són les persones equivalents a temps complet anual (ETCA). Algú que passi set dies a Manresa, per exemple, representarà 0,02 (7/365) persones ETCA. Així doncs, l'indicador no reflecteix un nombre de persones reals, sinó una estimació.

Manresa és la capital de la Catalunya Central que més buida queda els mesos de juliol, agost i setembre. L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) estima que la ciutat perd durant el tercer trimestre de l'any 5.213 persones equivalents a temps complet anual (ETCA). La xifra equival al 7% de la població resident. El càlcul de l'Idescat es fixa en la gent que hi ha a la ciutat. Té en compte tant les persones no residents que hi fan alguna activitat com les residents que viuen fora (més informació al text en negreta).

El motiu pel qual Manresa queda buida són les vacances d'estiu, fins i tot en temps de crisi. No només marxa la població resident; la gent d'altres municipis que hi treballa i hi fa vida durant l'any també deixa d'anar a la ciutat. A més, molta població immigrant aprofita l'estiu per visitar el seu país d'origen. El demògraf Xavier Rubio remarca la importància del comportament de les persones estran-geres: "El creixement i la dinàmica de població a Manresa i Catalunya s'explica, des del 2000, sobretot per allò que fan les persones de nacionalitat no espanyola".

Però la lògica no es repeteix en la resta de capitals de les comarques centrals. Només Igualada, com Manresa, perd població a l'estiu. Totes les altres en guanyen pel turisme i per les persones amb una segona residència que hi van a passar les vacances. El cas més sonat és el de la capital de la Cerdanya, Puigcerdà, que acull un volum de gent equivalent a la meitat de la seva població.