Un equip internacional de científics coordinat per l'investigador manresà Rubèn López Vales ha identificat una proteïna que millora la recuperació de la mobilitat després de patir una lesió aguda de la medul·la espinal.

El que han aconseguit López i investigadors de la Radboud University Medical Center (Holanda), la University of Colorado (EUA) i la Maximilian University of Munich (Alemanya) és bloquejar la inflamació posterior a la lesió, amb la qual cosa es redueix l'afectació a la mobilitat i la sensibilitat que generen les lesions medul·lars.

López és investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Centro de Investigación Biomédica en Red Enfermedades Neurodegenerativas (CIBERNED).

El científic -resident a Manresa i nascut a Sallent- està especialitzat en la investigació de les lesions de medul·la espinal i les malalties neurodegeneratives.

Les lesions medul·lars produeixen greus discapacitats funcionals a les persones que les pateixen, i indueixen paraplegia o tetraplegia en funció del nivell de la lesió.

Degeneració espinal

Aquest fet és degut a la degeneració de les vies espinals que s'encarreguen de transmetre els senyals nerviosos des del cervell a les diferents parts de l'organisme i viceversa, i que té com a conseqüència la pèrdua de mobilitat i de sensibilitat per sota de la lesió.

Durant els últims anys, diferents estudis han demostrat que la resposta inflamatòria que es desenvolupa després de la lesió contribueix a la degeneració d'aquestes vies espinals, incrementant els dèficits funcionals generats per la lesió. Però els assaigs clínics que s'havien dut a terme fins ara fent servir antiinflamatoris, com la metilprednisolona, no han mostrat eficàcia.