A les galeries Passeig Centre hi ha 15 establiments que estan buits. Tres serveixen només per promocionar productes en els aparadors de negocis que tenen la seu en un altre local i només n'hi ha onze d'oberts atenent els clients. La situació d'aquestes galeries no millora i els comerciants observen amb preocupació la imatge de buidor que evoca veure tants locals sense activitat. Els que mantenen el negoci obert asseguren que els va bé, però reconeixen que amb un major nombre de botigues obertes hi hauria més vida i creuen que la gent hi entraria més.

Es tracta de les galeries més importants de Manresa, ja que té més establiments que les altres dues, que resisteixen bé. De les 54 botigues que hi ha, sumant totes les galeries, 20 estan tancades. Una mica més d'una tercera part. Les de Passeig Centre ha vist l'obertura de noves negocis els darrers anys que feien pensar en una recuperació de l'espai comercial, però la majoria han acabat tancant poc temps després. L'escenari actual és similar al que hi havia fa uns tres anys, amb més del 50% d'establiments tancats.

Els responsables de diferents botigues indiquen que no hi ha una sola causa al darrere de l'actual situació i que a la crisi -que va provocar l'inici del declivi- se li ha de sumar el poc encert comercial d'alguns negocis que han obert els darrers anys. En aquest sentit, opinen que per la tipologia de botigues que hi ha ara, tindrien una bona acollida establiments de roba especialitzada en un sector de població.

"Moltes persones veuen aquest espai com un indret on hi ha botigues de roba i complements. Molts clients diuen que busquen roba masculina o infantil i se'n van a altres llocs del Passeig a buscar-ne perquè aquí no n'hi ha. Crec que establiments d'aquest tipus podrien funcionar", explica Roser Vergés, que fa sis anys té el negoci a les galeries. Ven roba de festa i té un tipus de client que busca peces molt determinades i per aquest motiu és molt fidel. De fet, aquesta és una de les claus dels diferents negocis que estan oberts: la fidelització de la clientela.

Gesmina Pacheco també lamenta que hi hagi locals buits, però assegura que a ella li funciona. "Fa dos anys que sóc aquí i he aconseguit fidelitzar els meus clients. Crec que un dels motius pels quals funciona és la ubicació. A part de tenir clients que vénen sovint, cada dia tinc una o dues persones que em descobreixen", assenyala. Les galeries són un lloc de pas per als ciutadans que volen fer drecera a l'hora de desplaçar-te del Passeig cap a la prolongació de Guimerà i per aquest motiu molta gent hi passa cada dia.

"El que és clar és que perquè un negoci funcioni, no n'hi ha prou amb tenir una bona ubicació sinó que també s'ha de saber què esperen les persones que passen per aquí. Per aquest motiu molts dels negocis que sobreviuen tenen a veure amb la roba i els complements", afirma. Els comerciants consultats per aquest diari consideren que s'han de plantejar de treballar més conjuntament i fer més pinya alhora de portar a terme accions promocionals.

Les 11 botigues obertes es concentren al cantó que connecta amb el passeig Pere III, ja que, segons els botiguers consultats, la majoria prefereix aquesta ubicació perquè al Passeig hi ha més trànsit de ciutadans passejant.

Al cantó més proper a la prolongació de Guimerà només hi ha un establiment obert que, de fet, té la porta al mateix carrer. En aquest cantó de les galeries hi ha un altre establiment amb activitat. El local acull un negoci d'intermediació de serveis i la propietària, Montse Nieto, l'utilitza com a despatx. No hi ha aparador. "A l'afluència de passejants no m'afecta. Pel que veig, però, sobreviuen els que tenen una cartera de clients. Ara, la gent hi passeja més ràpid perquè hi ha menys aparadors a mirar".