La seu central de les 300 agrupacions de defensa forestal serà al Palau Firal

L'entitat, presidida per l'excap de Protecció Civil de Manresa Xavier Jovés, està equipant la nova oficina

21.04.2016 | 07:24
Xavier Jovés va ser cap de Protecció Civil fins que es va jubilar
Xavier Jovés va ser cap de Protecció Civil fins que es va jubilar

El manresà Xavier Jovés, cap de Protecció Civil de Manresa fins que es va jubilar fa un any i mig, ha estat escollit president de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de Catalunya. La seu de l'entitat també serà a la capital del Bages, en unes oficines buides que han llogat al Palau Firal.

El Secretariat de Federacions d'ADF de Catalunya és l'entitat que aglutina totes les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya i la que les representa davant les administracions i col·lectius com els Bombers. També qui tramita les subvencions o les assegurances dels voluntaris. "Tot això sense trencar la iniciativa pròpia de cada ADF ni de cap federació comarcal, però som una mica la veu de tots", explica.

Assegura que "de moment vaig a reunions, encara no he anat a cap incendi. A l'estiu em tocarà anar a algun". El secretariat depèn de la direcció general de Boscos de la Generalitat "i tenim molta relació amb Bombers, Agents Rurals i diputacions". També ha de viatjar per tot Catalunya per conèixer les ADF. "La gent agraeix que hi vagis i jo ara al principi ho vull fer".

Jovés formava part d'una candidatura que es va presentar a les eleccions amb la intenció de desbancar la junta que hi havia, "amb qui hi havia certs problemes per la manera de fer. Nosaltres volíem una entitat més oberta, representativa, i ens vam presentar. Es va decidir fer la candidatura i buscaven un candidat a president. Jo no ho volia ser, però va acabar així...".

Un dels fundadors

Va ser un dels fundadors de l'ADF del Pla de Bages, una de les primeres que es van crear a Catalunya, i quan es va crear la federació del Bages en va ser el coordinador. És un món que coneix, afirma, "el que passa és que ara em toca realitats diferents".

Comenta que hi ha una gran diversitat d'ADF en funció del territori. "Tu en coneixes una, però vas a Tarragona o a Lleida i són un altre món. A Girona o a Barcelona s'assemblen més perquè han tingut els mateixos tipus d'incendis i la gent s'ha espavilat".

També hi ha diferències entre les agrupacions més rurals, formades bàsicament per pagesos, o les més urbanes, amb voluntaris "que els agrada el bosc o fer més de bombers". Per tant "ens toca entendre'ns amb tots els tarannàs i intentar unificar realitats molt diferents". Posa com a exemple que a la Segarra, on no hi ha boscos, han d'estar a l'aguait a l'època de la sega per evitar que es cali foc en algun camp.

A la Val d'Aran, en canvi, "deuen tenir més focs d'hivern a causa de les pastures". "En canvi vas al Solsonès i hi ha pagesos i boscos que no s'acaben".

La formació dels voluntaris és un dels principals reptes del nou Secretariat de les ADF de Catalunya. "L'estem modificant d'acord amb els Bombers. Ens preocupa molt que sigui uniforme a tot Catalunya". Un altres dels objectius és millorar el contacte amb totes les agrupacions. Actualment n'hi ha 305 "i és difícil arribar a totes. El que estem potenciant és que es creïn federacions per comarca. Llavors ja és més assumible".

Jovés, que fa aquesta feina de forma voluntària, va treballar durant 33 anys a l'Ajuntament de Manresa fins que es va jubilar a final del 2014. Primer com a cap de Manteniment, i els últims anys com a responsable de Protecció Civil, des d'on va elaborar els plans d'emergència de la ciutat en temes com per exemple la seguretat dels actes multitudinaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Uma imatge d'arxiu de la passada edició del certamen
Cerimònia nupcial en directe a la fira de nuvis del Palau Firal

Cerimònia nupcial en directe a la fira de nuvis del Palau Firal

El renovat certamen es farà els dies 12 i 13 de novembre, sota el nom de Wedding Experience...

La protectora de Manresa saturada pels gossos d´una dona amb síndrome de Noè

La protectora de Manresa saturada pels gossos d´una dona amb síndrome de Noè

Entre juliol i setembre, han entrat a L'Aixopluc 90 quissos, i 35 són d'una ciutadana que en...

La línia de Renfe a Barcelona ha quadruplicat els viatges però triguen igual que fa 80 anys

La línia de Renfe a Barcelona ha quadruplicat els viatges però triguen igual que fa 80 anys

L´increment de parades i dels combois que circulen, sobretot a l´àrea metropolitana, impedeix...

Endesa porta tres ´food trucks´ a Sant Domènec per captar clients

Serà aquest dimecres a la plaça de Sant Domènec

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema